Chcete hypotéku za méně než 1 procento? Přestěhujte se do Švýcarska


03. 11. 2011  10:36     Luboš Svačina     komentáře (0)

Úrokové sazby v České republice se kvapem blíží k historickým minimům. Variabilní hypotéky nyní banky nabízejí s úrokovou sazbou od 2,5 %. Průměrná fixní úroková sazba skutečně poskytnutých hypoték v říjnu klesla na 3,89 %. Vývoj úrokových sazeb u nás víceméně koresponduje s vývojem sazeb v okolních evropských zemích. Výjimkou je však Švýcarsko, kde sazby rovněž klesly na historické dno, ale hypotéku s fixní úrokovou sazbou zde pořídíte již za 1,5 %.





Úrokové sazby, jak dokládá níže uvedený graf, jsou nyní ve Švýcarsku na historickém minimu. Pokles sazeb začal na přelomu roku 2008/2009 a během tří let sazby propadly o více než 2 procentní body. Podobně nízko byly naposledy v letech 2003 a 2005.

 .

NOMINUJTE SVŮJ "OBLÍBENÝ" POPLATEK DO ANKETY O TEN NEJABSURDNĚJŠÍ ROKU 2011!!!

.

Klientům stávající situace na trzích nabízí příležitost pořídit hypotéku za dosud nevídané ceny. Například hypotéku s tříletou fixací banky nabízejí s úrokovou sazbou od 1,5 %, pětiletou za méně než 2 % a desetiletou hypotéku, která ve Švýcarsku není zdaleka takovým unikátem jako v ČR, banky v současnosti poskytují za necelá tři procenta (UBS: 2,71 %). Pokud i to by se klientům zdálo moc a jsou ochotní akceptovat pohyblivou úrokovou sazbu a měnící se výši splátky, ještě nižší sazby nabízejí švýcarské banky u variabilních hypoték. Jejich sazba je zde zpravidla navázána na 3měsíční LIBOR (London Interbank Offering Rate) a v současné chvíli tento typ hypotéky je reálně možné získat se sazbou od 1,1 – 1,3 %. Nicméně pro vyhraněnou část klientů, zpravidla prvožadatelů, mají banky připravenou speciální nabídku, díky které se klienti mohou dostat až k hypotéce se sazbou 0,99 %.

 .

Dalšími oblastmi, kde Švýcaři zvýhodňují klienty jsou tzv. Eco hypotéky, kde podmínkou získání je výstavba nebo koupě energeticky úsporného bydlení. Tento typ hypotéky nyní například výše zmíněná UBS nabízí s variabilní sazbou 1,04 %, nebo za 1,20 % pro hypotéku s úrokovou sazbou pevně zakotvenou na 3 roky.

 .

V Evropě nenajdete výhodnější podmínky, než mají Švýcaři. Tamní trh prošel v devadesátých letech výraznou ekonomickou krizí, která otřásla i trhem s nemovitostmi a reformovala i hypoteční bankovnictví. K nízkým úrokovým sazbám přispívá extrémní konkurence bank, kdy v zemi s výrazně nižším počtem obyvatel než u nás můžete získat hypotéku u více než 350 finančních institucí. Nutno dodat, že ve Švýcarsku musíte uhradit 20% hodnoty nemovitosti z vlastních zdrojů, neboť hypotéku získáte maximálně na 80% hodnoty nemovitosti.

 

Dlouhodobý vývoj úrokových sazeb a očekávaný trend vývoje v letech 1989 až 2013

 

Zdroj: švýcarské banky, GOLEM FINANCE s.r.o.

         

CENOVÝ PŘEHLED TÝDNE:

Hypotéka ve výši 1 800 000,- Kč se splatností 20let:

 

Zdroj: GOLEM FINANCE s.r.o.

 

Metodika cenového přehledu:

Cenový přehled uvádíme vždy na počátku týdne a obsahuje úrokové sazby platné v daném týdnu. Úrokové sazby jsou uvedeny v rozsahu minima a maxima. V praxi jde o minimální (nejlepší úrok), který jsme schopni jako Hypoteční makléři našim klientům zajistit a maximální (nejhorší úrok) nabízený jednou z bank. Úrokové sazby uvádíme za nejběžnější fixace 1, 3 a 5 let. Dále v členění výše hypotečního úvěru do 70% hodnoty nemovitosti (LTV) a do 100%. Výše měsíční splátky bude pravidelně počítána pro hypotéku odpovídající průměrné výši v ČR, tedy 1,8 mil. Kč a době splatnosti 20 let.

V tabulce rozdílu mezi maximální a minimální sazbou můžeme vidět aktuální rozdíl mezi nejhorší a nejlepší nabídkou. Dále pak můžeme vidět, kolik tento rozdíl činí ve výšce měsíční splátky.

Poslední údaj je kumulativní úspora na splátce, která vyčísluje, kolik ušetří na úrokové sazbě klient, kterému sjednáme minimální úrokovou sazbu oproti klientovi, který si vezme nejhorší (maximální) úrokovou sazbu od banky, a to za dobu fixace sazby. Tedy kumulativní úspora za 1, 3, 5 let fixace sazby.

 

Do srovnání jsou zahrnuty tyto banky, se kterými máme obchodní vztah:

Hypoteční banka, ČSOB, Komerční banka, Raiffeisenbank, Česká spořitelna, UniCredit Bank, Wüstenrot hypoteční banka, Volksbank, LBBW, mBank, Oberbank



Chcete hypotéku za méně než 1 procento? Přestěhujte se do Švýcarska

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16469518720

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více