Číslo týdne 0,25 procent


22. 08. 2017  00:41     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČÍSLO TÝDNE 0,25 PROCENTA: Taková je nová základní úroková sazba České národní banky, od níž se v ekonomice odvíjí cena peněz, tedy půjček a úvěrů. Na začátku srpna se zvýšila tato sazba pětinásobně z 0,05 procenta na 0,25 procent.

Číslo týdne 0,25 procent




Česká národní banka se tímto zvýšením snaží docílit ochlazení zájmu o úvěry a zvýšení hodnoty peněz. Zvýšené úroky u úvěrů mají snížit zájem lidí zejména o hypotéky, které způsobují růst cen nemovitostí. Na druhou stranu má dojít ke zvýšení úroků u vkladů, tedy u běžných, spořících a termínovaných účtů. Lidé by tak měli být motivováni více šetřit a méně si půjčovat. 

Tím se dosáhne postupného snižování inflace, kterou naopak dříve ČNB pomáhala svými intervencemi zvyšovat, a má také dojít ke zlepšení hospodaření bank. 

Zvýšení úrokových sazeb Českou národní bankou nebude zřejmě poslední. V následujících čtvrtletí bude ČNB i dle vlastních vyjádření v růstu úrokových sazeb pokračovat a to postupným tempem. Do budoucna tak toto číslo týdne znamená, že se musíme připravit na dražší úvěry, a naopak lépe úročené vklady v bankách.



Číslo týdne 0,25 procent

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více