Číslo týdne 1,75


04. 12. 2018  00:52     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČÍSLO TÝDNE - 1,75 tolik procent činí aktuálně Repo sazba České národní banky. Jedná se o základní úrokovou sazbu, od které se odvíjí výše komerčních úroků v České republice. 

Číslo týdne 1,75




Jedná se o nejvyšší míru úrokových sazeb od kritového roku 2009, kdy ČNB naopak začala úrokové sazby snižovat až k nule. Snažila se tím povzbudit tuzemskou ekonomiku, která v této době výrazně klesala. 

V současné době je však situace zcela odlišná. Ekonomika rostla v posledních třech letech rekordním tempem, zvyšuje se inflace a výrazně snižuje nezaměstnanost. K tomu zdražují rekordně byty a objem hypoték narostl do rekordních hodnot. Banka tak postupným zvyšováním úrokových sazeb, které už probíhá dva roky snižuje poptávku v ekonomice a zájem o zdražující se úvěry. 

Růst úrokových sazeb by měl pokračovat i v budoucích čtvrtletích a to s největší pravděpodobností vždy o čtvrt procentního bodu. ČNB však bude muset vnímat signály postupně klesajícího růstu. Ekonomika tak proti předpokladům neporoste letošní rok ani o 3 procenta.



Číslo týdne 1,75

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více