Číslo týdne 2,8


11. 12. 2018  10:19     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČÍSLO TÝDNE - 2,8 PROCENTA. Právě na této úrovni se v listopadu udržela nezaměstnanost v České republice. Česká republika tak vykazuje nejnižší nezaměstnanost ze svšech členských států Evropské unie.

Číslo týdne 2,8




Pro srovnání stejně vysokou nezaměstnanost vykazovala naše země v době vlády Václava Klause a už v tu dobu jsme patřili mezi premianty států s nejnižší nezaměstnaností. Následně však po roce 1998, kdy vypukla tuzemská bankovní a měnová krize začala nezaměstnanost růst až k deset procentům, aby se nyní opět vrátila na své původní velmi nízké hodnoty.

Za nízkou nezaměstnaností stojí silná orientace tuzemské ekonomiky na průmysl a nyní i služby v oblasti skladování a zásilkových prodejen a velkoskladů, která je náročná na pracovní sílu. Velmi dobrým důvodem pro zaměstnávání Čechů je také velmi dobrý poměr ceny a výkonu. Za nízké mzdy lze totiž i v České republice dosáhnout poměrně dobré produktivity a tak se zaměstnávání Čechů podnikatelům vyplatí. 

Očekává se, že nízká nezaměstnanost nás bude provázet i v dalších měsících. Na druhé straně totiž podnikatelé vykazují až 320 tisíc volných pracovních míst pro které nemají dostatek zaměstnanců a příliv zahraničních dělníků, který mnoho podnikatelů požaduje, se zatím nekoná.



Číslo týdne 2,8

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více