Číslo týdne - 45


16. 10. 2018  00:28     Miroslav Zeman     komentáře (1)

ČÍSLO TÝDNE - 45 PROCENT. Právě takový podíl příjmu nesmí překročit splácení všech půjček, které má klient sjednané u bank a dalších institucí. Jedná se o další část regulace České národní banky, které se snaží kroti zvyšující se ceny nemovitostí.

Číslo týdne - 45




Od 1. října 2018 začalo platit nové omezení pro poskytování hypoték v České republice. Smyslem regulace - 45 procent je, že souhrn všech měsíčních splátek žadatele o úvěr, zvlášť o hypoteční, nesmí překročit 45 procent čistého příjmu žadatele. Do současné doby si banky tyto limity stanovily sami. Nově však budou banky muset právě toto doporučení České národní banky respektovat. Jedná se sice formálně o doporučení, ale pro banky má v podstatě zavazující formu.

Tam kde by podíl úvěrů na příjmech byl vyšší než stanovených 45 procent, musí si klient vystačit s úvěrem nižším, a nebo bude poskytnutí úvěru zamítnuto. Předpokládá se, že z důvodu nové regulace nedosáhne na úvěr 20 až 25 procent žadatelů, protože nesplní stanovené podmínky.

Smyslem regulace je zastavit raketový nárůst cen domů a bytů, který je aktuálně v České republice nejrychlejší v Evropě.


 



Číslo týdne - 45

Naléhavá nabídka půjček
Potřebujete půjčku z jakéhokoli důvodu? Pokud ano, je to úvěrová společnost, která je připravena vám...
Diskutovat (1)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více