ČÍSLO TÝDNE - 80


06. 11. 2018  00:08     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČÍSLO TÝDNE - 80 PROCENT: Pouze tolik banka půjčí klientům na hypoteční úvěr ve vztahu k hodnotě nemovitosti. Klienti tak musí mít 20 procent vlastních finančních prostředků, jinak úvěr nezískají.

ČÍSLO TÝDNE - 80




Limit je stanoven Českou národní bankou, která tím sleduje ochranu bank a hodnoty zástav. Zavedení opatření také znamenalo konec tzv. 100 procentních hypoték, které banky mohou poskytnout už jen velmi vyjímečně. 

Povinnost 20 procentní spoluúčasti se přitom netýká ceny nemovitosti při jejím nákupu, ale k hodnotě nemovitosti stanovené znalcem banky před poskytnutím úvěru. Lidé by se tak neměli upírat pouze na kupní cenu, protože reálná hodnota nemovitosti stanovená znalcem banky může být i dosti odlišná a bude směřovat spíše směrem dolů. Banky totiž i do budoucna budou nemovitosti oceňovat velmi střídmě, tedy nižší hodnotou, která zajistí lepší zajištění hypotečního úvěru banky.

Omezení výše úvěru ve vztahu k hodnotě nemovitosti bylo jedním z prvních regulativních opatření České národní banky, které započalo sérii omezujících opatření vedoucích ke zkrocení raketového růstu cen nemovitostí v České republice.


 



ČÍSLO TÝDNE - 80

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více