15 procent na dani při prodeji nemovitosti zaplatíte možná i vy. Můžou to být statisíce!


13. 05. 2020  08:41     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Statisíce korun na dani z příjmu zaplatí lidé, kteří budou prodávat svou nemovitost do 10 let od jejího nabytí. Pokud prodáte chalupu, nebo byt ve kterém nemáte trvalé bydliště, automaticky zaplatíte 15 % daň z příjmu. Na koronavirovém daňové balíčku tisíce lidí výrazně prodělají.

15 procent na dani při prodeji nemovitosti zaplatíte možná i vy. Můžou to být statisíce!




Z pěti let osvobození od daně bude deset

Pět let. Tak dlouhou dobu musíte vlastnit nemovitost, abyste se vyhnuli povinnosti platit daň z příjmů při jejím prodeji. Protikoronavirový daňový balíček přináší nenápadně jednu významnou změnu. Prodlužuje toto období (tzv. časový test) z pěti let na deset. Pokud budete nemovitost vlastnit kratší dobu, zaplatíte i statisíce korun na dani. V době neustále rostoucích cen se jedná o významné částky. Například pokud jste před čtyřmi lety zakoupili byt v Praze za 3 miliony, který nyní prodáváte za pět milionů, zaplatíte na dani téměř 300 tisíc korun.

Daň z příjmu 15 % při prodeji se přitom nevypočítává z prodejní ceny, jak si mnoho lidí myslí, ale z rozdílu mezi cenou pořizovací a cenou prodejní. I tak však 15 % daně znamená pro mnoho lidí vysokou částku.

Doba časového testu, tedy období, po které jste povinni hradit daň z příjmu se má prodloužit z pěti na deset let. Prodloužení se týká nemovitostí, v nichž nemá vlastník trvalé bydliště. Typicky jde o nemovitosti určené k pronájmu, nebo druhé nemovitosti v rodině, kde vlastník nebydlí.

U nemovitostí, kde máte trvalé bydliště zůstává doba časového testu na dvou letech, stejně jako je tomu nyní.

Stát dává, ale také bere

Stát chce nově ulehčit lidem při pořízení nemovitosti zrušením daně z nabytí nemovitých věcí, která aktuálně činí 4 % z ceny nebo hodnoty nemovitosti. Na druhou stranu však ruší od roku 2020 možnost odpočítat si zaplacené úroky z hypoték z daňového základu a prodlužuje časový test, po který musíte nemovitost před prodejem vlastnit, než bude její prodej osvobozen o daně z příjmů.

Zrušením daně z nabytí nemovitých věcí přijde dle odhadů stát o 9 až 12 miliard korun ročně. Zvýšením okruhu lidí, kteří budou hradit daň z příjmů až 10 let od nabytí nemovitosti a zrušením odpočtu úroků se státu tento výpadek z velké části vrátí.

Zástupci velkých developerů protestují

Proti daňovým návrhům vlády se postavili zástupci stavebních firem a developerů, kteří kritizují, že právě jejich zákazníci na daňové změny doplatí. Daň z nabytí nemovitých věcí se neplatila u nově postavených bytů a domů. Jejím zrušením tak lidé kupující si nově postavené nemovitosti nic neušetří. Naopak budou tito lidé poškozeni ukončením možnosti uplatnit daňové odpočty úroků od roku 2020 i prodloužením časového testu na deset let, pokud nebudou mít v nově pořizované nemovitostí své trvalé bydliště.


Hlasujte v Ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek v roce 2020 a pomozte nám ho zrušit ZDE!

Páka poplatky



15 procent na dani při prodeji nemovitosti zaplatíte možná i vy. Můžou to být statisíce!

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15217261200

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2110
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7010
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8040
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5065
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9570
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0661
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více