28. září. Svátek svatého Václava, aneb jak bychom se neměli chovat


28. 09. 2023  00:14     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Dne 28. září roku 935 došlo k tragické události. Byl zavražděn kníže České země Václav. Z této oběti se během následujících staletí stala legenda a ze svatého Václava mučedník. Jedná se o symbolickou událost, která nás varuje před tím, abychom za každou cenu prosazovali jen svůj vlastní zájem.

28. září. Svátek svatého Václava, aneb jak bychom se neměli chovat




Václava totiž nechal zavraždit, nebo dokonce přímo zavraždil jeho bratr Boleslav. Ať už byl motiv a důvody Boleslava jakékoliv, dopustil se obrovského hříchu. Upřednostnil své sobecké zájmy, svou vůli před bratrskou láskou a vůbec před láskou a úctou k jinému životu. K zabití Václava přitom ani nedošlo v boji, nebo při zápase, kde by měli oba sokové stejné podmínky. Václav byl zavražděn zákeřně ze zadu. Tento v minulosti trošku opomíjený svátek tak říká všem Čechům. Vyvarujte se činů, kterých můžete v budoucnu litovat a které už nepůjdou napravit. Neprosazujte bezohledně jen svůj vlastní zájem, na úkor a k neštěstí druhých. Vždyť dosáhnout úspěchu, prosperity a štěstí lze dosáhnout i spoluprací, kooperací a respektováním druhých. Záleží jen, jakou cestu si kdo zvolí. Vyvarujeme se zákeřností. Zákeřností nemusí být jen zbabělá vražda ze zadu, jsou to i pomluvy, které mohou bolet v srdci, je to nenávist vůči druhému člověku, závist, úmyslné poškozování druhého člověka ať už jakýmkoliv způsobem.

Václavův život byl sice ukončen předčasně, ale i díky bezpráví, které se na něm stalo se stal nesmrtelným a i navzdory historickým faktům se z Václava stala před dějinami silně pozitivní postava. Na rozdíl od Boleslava, který je synonymem pro zlo a zákeřnost. Zda ty roky co žil Boleslav déle než Václav za tuto dějinnou pověst Boleslavovi skutečně stály.

Václav byl kritizován zato, že se domlouval s Němci. Že jim posílal každý rok vysoké výkupné za neútočení. Byl tak zobrazován jako slaboch, který si vykupuje vládu úplatky. Co se od té doby změnilo? V průběhu dějin byli naši předkové nuceni dělat to samé. Dělali to třeba i kvůli míru a zajištění životů svých blízkých. Život vedle velkého souseda přináší nutnost specifických řešení. Platili jsme tak už daně do Vídně téměř čtyři sta let, byli podřízeni Německu mnohokrát v dějinách a nakonec i Sovětskému svazu. Dnes hradíme příspěvky do různých organizací jako NATO nebo EU. A přesto nemáme, nebo snad ani nemůžeme mít pocit, že si vykupujeme prosperitu či svobodu. A Václav byl ve své době v obdobné situaci. A nikdo z nás tam bohužel nebyl, aby mohl objektivně hodnotit.

Zkusme se tedy o svátku před sledováním televize, nebo před výletem do přírody na chvilku zastavit, a zamyslet se nad tím, proč máme právě 28. září volný den, co se stalo, co by se stávat nemělo a jestli život který žijeme nás skutečně naplňuje a nedosahujeme štěstí či uspokojení na úkor druhých.



28. září. Svátek svatého Václava, aneb jak bychom se neměli chovat

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více