3 důvody, proč se dětský účet může dostat do mínusu


03. 03. 2021  00:31     Veronika Kalátová     komentáře (0)

Také jste si mysleli, že to není možné? Samozřejmě, že ve smluvních a obchodních podmínkách bank se uvádí, že účet pro děti není možné používat v kombinaci s úvěrovými produkty, a tedy by se správně nikdy neměl dostat do minusu, ale realita je trochu jiná. Je to způsobené nedokonalostí bankovních systémů nebo poplatkovou politikou. Pojďme se tedy podívat na 3 nejčastější důvody, které způsobují, že se účet, a nejen dětský, může dostat do debetu?

3 důvody, proč se dětský účet může dostat do mínusu




  1. Účet je zdarma, ale některé využívané služby ne

Banky se předhánějí v nabídkách dětských účtů a je snaha mít tam minimální či dokonce žádné poplatky. Bohužel, když se řekne, že je vedení účtu zdarma, tak to ještě nemusí znamenat, že tam nejsou nějaké „skryté“ poplatky. Například zpoplatněná sužba „zjištění zůstatku na účtu prostřednictvím bankomatu tzv. ATM“. Dítě se konečně naučí vybírat peníze z ATM a jeho zvědavost mu nedá a bude mít zájem se kouknout, jaký je zůstatek na účtu. Služba, která u nedomovské banky může vyjít sakra draho. Pokud nejsou peníze na účtu, účet se dostává do mínusu. Role rodiče je, naučit své děti využívat mobilní či internetové bankovnictví a sledovat svůj disponibilní zůstatek na účtu tam a ne v ATM.

  1. Účet je zdarma, ale některé produkty vázané na účet ne

Někteří rodiče mohou dávat přednost platební nálepce před klasickou debetní platební kartou pro své děti. Je to přeci super, dá se to na mobil či na klíče. Bohužel, tento platební nástroj bývá nejen poplatkově sakra nevýhodný, ale dnes již pro mladou generaci nemoderní, děti dávají přednost placení mobilem či hodinkami – což je mnohem bezpečnější. Zda nejsou prostředky na účtu na poplatek spojený s platební nálepkou, může to způsobit, že se účet dostane do mínusu.

  1. Nedokonalost systémů a platby na off-line terminálech

Má-li dítě vázanou debetní kartu či nálepku na svůj účet, může se stát, že bude platit i na tzv. off-line terminálech, tedy není na síti, tedy není možné překontrolovat, zda je na účtu dostatečné množství peněz k platbě. Platba obvykle proběhne. Když se dodatečně zjistí, že banka nemá z čeho platbu pokrýt, informuje následně klienta i rodiče o vzniku nepovoleného debetu, požádá, aby byly peníze na účet co nejdříve vloženy a dluh byl tak uhrazen. Obchodní terminály off-line se vyskytují například na nádražích, v tramvajích, autobusech, na tržištích a u malých obchodníků.

Využívání dětského účtu je super věc. Je to vhodný prostředek učení se finanční gramotnosti. Ale je třeba být připravený na vše. Je třeba se připravit i na jednání s poradci, neb bohužel mnoho bankéřů o těchto situacích své klienty/rodiče neponaučí.  Právě proto vznikl kniha FINANČNÍ ZRALOST Veroniky Kalátové, která vás zasvětí do nejčastějších chyb, které klienti dělají ve finančním světě a pomůže vám se připravit na jednání s finančními poradci a bankéři.

Může být poplatek za zjišťování zůstatku na svém účtu na bankomatu?

  1. Ano
  2. Ne

Proč je dobré mít peníze doma v kasičce/v peněžence?

  1. Peníze se dále zhodnocují a připisují se úroky
  2. Peníze jsou pojištěné ze zákona o bankách
  3. Peníze nikdo nemůže ukradnout
  4. Když nefunguje platební karta

Který produkt je pro děti nejdůležitější?

  1. Penzijní spoření
  2. Úrazové pojištění
  3. Fondy
  4. Platební karta

Nebyli jste si jisti s odpovědí v kvízu?

Chcete najít tipy, jak rozvíjet své děti k finanční zodpovědnosti? Kniha Finanční zralost – klíč k finanční spokojenosti od Veroniky Kalátové poskytne nejedno doporučení.

Správné odpovědi kvízu jsou: 

Výsledky: 3/b;2/d;1/a

 Logo AirBank anketa  

Koupit ZDE:

https://www.plotknihy.cz/cs/financni-zralost/697/p/

 

Životní situace

Stavební spoření - akce mohou spoření zvýhodnit

Chci navrhnout vydání předběžného opatření

Pozor na phishing a na pharming

Kuriózní pojistky už jsou dne běžné

Datová schránka. Proč ji (ne) mít

Životní situace



3 důvody, proč se dětský účet může dostat do mínusu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12611858896

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více