3 x ne fondu s předplaceným poplatkem


17. 03. 2021  09:20     Veronika Kalátová     komentáře (0)

Fondy s předplaceným poplatkem Na trhu je málo produktů tak nevýhodných jako fondy s předplacenými poplatky. Produkt vznikl primárně za účelem poskytnout poradci co nejdříve jeho provizi. Šikovní produktoví manažeři vytvořili produkt tak, aby to na klienta působilo „atraktivně“ tím, že mu sníží poplatek například z 5 % (u pravidelných poplatků z každé úložky) na 3,5 %, když jej uhradí za budoucí investiční splátky dopředu.

3 x ne fondu s předplaceným poplatkem




Navíc je tak prý klient motivován splácet, aby plánovanou cílovou částku naspořil. Jaký je ale skutečně tento produkt a jaké reálné výhody a nevýhody pro klienty má?

  1. Co z toho budu mít? Co mě to bude stát?
  • Investice 1 000 Kč na dobu 30 let = naspořená částka 360 000 Kč
  • Předplacený poplatek 3,5 % = 12 600 Kč (poplatek se splácí v prvních 13 měsících)
  • Postupný poplatek z každé splátky 5 % = 18 000 Kč
  • U předplaceného poplatku PRÝ ušetřím 5 400 Kč.

Poradce ale klienta neinformuje, že se zainvestované prostředky začnou tvořit a investovat až ve druhém roce, na rozdíl od fondů s pravidelným splácením poplatku. Na grafu to sice je vidět, ale poradce na to neupozorňuje. V tomto případě klient splácí předplacený poplatek „postupně“, ale existuje forma i „jednorázového“ splacení předplaceného poplatku. Nyní má klient sice pocit, že začne spořit hned po zaplacení celého jednorázového předplaceného poplatku, ale tak i tak to na výnosu moc nezmění.

Běžní klienti často neumí v nabídce odhalit, zda jde o postupný předplacený poplatek nebo o standardní pravidelný poplatek – jednorázově stržený z každé úložky. Proto je třeba jako druhý parametr zvolit, že investor nemá zájem do smlouvy uvést časový horizont /dobu pravidelné investice!

graf1

Nůžky nevýhodnosti se nenápadně rozšiřují a za 30 let je klient na tom ještě hůř.

graf2

Poradce si vydělá hned, zatímco klient postupně víc a víc ztrácí.

  1. Za jak dlouho to budu mít?

Záměr tohoto hospodaření je vydržet plánovanou dobu. Výběr z fondu neboli odkup podílu z fondu v praxi trvá okolo dvou týdnů. Dostupnost prostředků je více než zajímavá. Proto je nutné upozornit na nepředvídatelné situace, kdy je potřeba vybrat peníze dříve než za původně plánovanou dobu 30 let. Co se stane s předplaceným poplatkem?

  • Potřeba vybrat investice už po 5 letech = uloženo 60 000 Kč.
  • Předplacený poplatek ve výši 12 600 Kč se nevrátí = po 5 letech poplatek vychází na 21 %.
  • Ani při 6 % ročním zisku se investovaná částka nevrátí = okolo 53 000 Kč.
  • Při postupném poplatku je k výběru něco málo přes 66 000 Kč.
  • Původní úspora 5 400 Kč u předplaceného poplatku se změní na ztrátu 9 000 Kč.

Kdo z nás má jistotu, že nebude muset nikdy sáhnout na své dlouhodobé rezervy? A u tohoto typu produktu je klient ve ztrátě několik let.

Navíc je třeba si uvědomit, že tyto investice mohou být rizikově zainvestované do akcií a období výběru nemusí být zrovna ideální a/ nebo výhodné.

  1. Jak je to jisté? Jaké jsou možnosti změn?

 Doba se mění a vývoj jde kupředu rychleji, než si umíme představit. To platí i pro investiční produkty. Vznikají nové společnosti, nové atraktivnější investiční produkty a fondy s výhodnějšími investičními strategiemi nebo nižšími poplatky.

Je možné, že se fondu nebude dařit dle předpokladů. Kvůli nevýhodnosti předčasného ukončení fondu s předplaceným poplatkem se klient může rozhodnout zůstat, než se vrátí jeho investovaná částka, a dostat se tak do ještě větších ztrát. Navíc, když se klient pro změnu rozhodne, vybere peníze a bude je chtít uložit do jiného fondu, zaplatí další poplatek.

Závěrem k produktu – fond s předplaceným poplatkem pro klienty

Fondy, které nabízejí dlouhodobou investiční strategii, jako je například Erste Asset Management GmbH, Amundi Czech Republic, investiční společnost, a. s., ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost nebo Conseq Funds investiční společnost, a. s., mají vysoké hodnocení a jejich výsledky jsou určitě zajímavé, ale vždy je vhodné využít možnosti pravidelných poplatků z každé úložky. Poradce, který nabízí formu předplaceného poplatku na delší období než 5 let, ať už si je vědom nevýhody tohoto produktu, či nikoliv, bych nikdy nedoporučila jako „profesionála“.

Logo AirBank anketa

Nebyli jste si jisti s odpovědí v kvízu? Máte zájem minimalizovat poplatky a maximalizovat zisky svých investic? Co je nutné hlídat v prospektech předložených materiálů? Jak tvořit investiční strategie, abyste mohli v klidu spát? Chcete si osvojit pravidla klientské péče při investování od A do Z? Chcete se dozvědět, jak na to? Pořiďte si knihu Finanční zralost, kde najdete odpovědi i jak se připravit na jednání s finančními poradci a bankéři.

Koupit ZDE:

https://www.plotknihy.cz/cs/financni-zralost/697/p/

 



3 x ne fondu s předplaceným poplatkem

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12525731120

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více