Kniha Patrika Nachera:
Neříkejte hop, dokud nepřeskočíte. Za dveřmi může být vlk


12. 10. 2016  00:28     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - KNIHA KONEC FINANČNÍCH NEGRAMOTŮ V ČECHÁCH: Co se skrývá za příslovým - Neříkej hop, dokud nepřeskočíš? A co za tímto - My o vlku a vlk za dveřmi? ČTĚTE DÁLE!

Kniha Patrika Nachera: Neříkejte hop, dokud nepřeskočíte. Za dveřmi může být vlk




Neříkej hop, dokud nepřeskočíš – aneb neposílejme peníze, dokud nedržíme zboží v ruce. To se týká zejména podezřele levných a impulsivních nákupů přes neověřené internetové obchody. Tam bychom mimochodem vůbec neměli nakupovat. Radost z levného dárku nám zhořkne v momentě, kdy peníze jsou už pryč a nakoupený tovar nikde. Nebo nám něco přijde, ale není to zboží, které jsme chtěli a objednali si ho. A také může nastat alternativa, kdy sice jde o námi vybraný artikl, ale jaksi opotřebovaný, či dokonce nefunkční. Těch variant zklamání je prostě mnoho. Buď si tedy kupujme zboží v ověřených, známých e-shopech a těch pár procent navíc berme sportovně, nebo počítejme s tím, že můžeme prohrát na celé čáře. Dokonce ani zaplacení na dobírku nás zcela nezachrání (i když v případech neověřených internetových obchodů je to alespoň nějaká míra jistoty), protože pravý stav věci zjistíme až po rozbalení několika vrstev obalů.

My o vlku a vlk za dveřmi – aneb když potřebujeme práci z domova, nabídek je spousta. Bohužel mnohé z nich jsou právě ti vlci, kteří číhají doslova za našimi dveřmi na svou potenciální oběť. TIP: neposílejme peníze ve formě záloh, poplatků, administrativních výloh, režijních nákladů (těch pojmenování je nekonečné množství) firmám, které nám nabízejí práci z domova. Práci, brigádu přece chceme kvůli přivýdělku, aby peníze připluly k nám. Nemůže být proto naším prvním krokem naprostý opak, že peníze od nás k někomu odplují. Při takovém požadavku je na místě obezřetnost a otázka – jde skutečně o seriózní nabídku práce, nebo o vykuka, který nás chce napálit, či dokonce okrást, vezme si peníze, nic nám pak už nepošle a práci pro nás stejně žádnou nemá? Výmluvy takových náborářů typu, že u každé investice je nejprve třeba peníze vložit, jsou úplně mimo – my v tomto případě nechceme investovat, nýbrž si drobně vydělat. V tom je nebetyčný rozdíl.

A zcela proti logice pak vidíme i opačný příklad – některé úvěrové instituce lákají své klienty sdělením typu: pokud si od nás půjčíte do konce roku a nad 30 tisíc, dostanete od nás poukaz na benzín, dárkový šek v hodnotě několika tisíc korun nebo rovnou peníze jako dárek. Nebo jedna banka přišla s kampaní: První úvěr, který vydělává. Opravdu nám může úvěr něco vydělat, nebo už jde o manipulativní reklamní zkratku? Odpuštění části splátek za to, že řádně a včas splácíme, je jistě vítaná úspora, rozhodně však nejde o výdělek v tom původním slova smyslu. Jak je vidět, svět se zbláznil – v momentě, kdy potřebujeme peníze vydělat, musíme nejprve sami někomu něco poslat a naopak v okamžiku, kdy si chceme půjčit, dostáváme jakoby peníze navíc, ať už „darem“ či „přivýdělkem“. Vždy si v takovém případě položme tu kouzelnou spontánní otázku, kterou často slýcháváme od svých dětí – proč?

Další díly našeho seriálu o knize Konec finančních negramotů v Čechách si můžete přečíst ZDE!

NOVOU KNIHU PATRIKA NACHERA SI MŮŽETE ZAKOUPIT PŘÍMO ZDE!

Konec negramotů



Kniha Patrika Nachera: Neříkejte hop, dokud nepřeskočíte. Za dveřmi může být vlk

Diskutovat (0)