TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY:
Jak vyřizovat úvěr v bance. Nenechte se uvést do tísně a spěchu


25. 07. 2023  04:11     Miroslav Zeman     komentáře (0)

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Sjednání úvěru je poměrně vážná záležitost. Na mnoho měsíců či let dopředu totiž zakládáte svá práva a povinnosti, a také rozhodujete o svém budoucím zatížení splátkami úvěru. Ačkoliv se může zdát, že vše je předem jasné, dané, a klient těžko může něco ovlivnit, není tomu tak

TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Jak vyřizovat úvěr v bance. Nenechte se uvést do tísně a spěchu




O úvěru jednáme nejen v bankách, ale také u jejich sesterských či dceřiných společností, jakož i splátkových společností. Problémem nemusí být samotná výhodnost úvěru, třeba z pohledu úroků či RPSN, ale především další, související podmínky úvěru. Například se smluvními pokutami, či pokutami za předčasné splacení, se vám nikdy daný pracovník nebo bankovní poradce téměř nikdy nepochlubí. Tyto věci si musíte zjistit sami a to jediným možným způsobem – prostudováním si související dokumentace.

Největším problémem je možnost prostudovat si dokumenty v klidu a pohodě při sjednávání úvěru na pobočce. Ve chvíli, kdy je klientovi úvěr schválen, už dochází k tisku smlouvy o úvěru a klient má takový dokument podepsat. Velmi často se to děje ve spěchu a klient je hlavně motivován snahou mít už celý proces schvalování za sebou.

Ostatně jak působí jednání v bance o úvěru na klienta? Klient se necítí v pozici rovnocenného účastníka, jako v případě, kdy si jde standardně někam něco pořídit či koupit. Zde se velmi často lidé nacházejí v roli prosebníka a žadatele, protože potřebují úvěr a čekají na rozhodnutí banky, zda jim vyhoví či nikoliv. Nejde přitom jen o samotné schválení úvěru, ale také o to, že se lidé před bankou musí výrazně odhalit a sdělit velké množství osobních informací. Komu by bylo příjemné svěřovat se cizímu člověku jaké  má příjmy, jaké má vyživovací povinnosti, kde hradí pojištění, jaké má další úvěry, jaké jsou jeho výdaje spojené s bydlením a dalšími věcmi. Nicméně při poskytnutí úvěru jsou tyto údaje potřebné a nutné. Pokud tyto informace předáváme v rámci internetové aplikace banky, jedná se o anonymnější způsobem řešení věci, ale každému člověku bude vyhovovat samozřejmě přístup jiný.

Pokud však sedí lidé na pobočce a je jim konečně úvěr schválen, jsou lidé spokojení, že dosáhli svého a výrazně se snižuje ostražitost a snaha o pročtení souvisejících dokumentů. Někdy to dokonce ani není klientovi umožněno s odkazem na spěch, délku smlouvy, nebo z důvodu, že sám zaměstnanec banky či úvěrové společnosti stručně popíše obsah smlouvy, který ale nemusí být úplný a přesný.

Proto bychom si vždy měli vyžádat před konečným podpisem smlouvy o úvěru čas, třeba i čas do druhého dne, abychom si mohli tyto smlouvy pročíst případně je zkonzultovat s odborníkem. Možná budete překvapeni, kolik věcí a ustanovení se dá ve standardní, vzorové smlouvě o úvěru rozporovat, protože nesedí na vaši situaci a účel, pro jaký si chcete úvěr pořídit. A to nemluvíme o různých pokutách a rizicích či skrytých povinnostech, které se ve smlouvách objevují a klienti si jich pak často ani nejsou vědomi.

Proč studovat smlouvu o úvěru a obchodní podmínky banky?

Ve smlouvě i podmínkách se totiž mohou objevit podmínky, které mohou značně znepříjemnit či dokonce znemožnit realizaci plánů, které pro splácení a použití půjčky máme. Výhodnost úvěru je jedna věc, ale jeho podmínky jsou věcí druhou.

Typicky tak můžete získat skutečně nejvýhodnější úvěr na trhu, ale ve chvíli kdy ho potřebujete předčasně splatit, uplatní poskytovatel úvěru vysoké sankce za předčasné splacení, které z výhodného úvěru udělají produkt krajně nevýhodný. Stejně tak může dojít k tomu, že vám banka v rámci podpisu zástavní smlouvy k úvěru znemožní či omezí pronajímat byt, který jste si ale za účelem pronájmu pořídili. Banka toto omezení zdůvodní tím, že se snaží uchránit hodnotu zástavy a zabránit jejímu poškození nebo znehodnocení. Dalšími riziky může být uvedení rozhodčí doložky do smlouvy. Rozhodčí doložka přitom omezuje právo klienta domoci se svých práv u nezávislého soudu. Takových rizik, která mohou být vpašována do úvěrových a dalších smluv je celá řada.

Pokud narazíte na podmínky, které jsou pro vás nepřijatelné, máte možnost žádat o změnu, nebo smlouvu nakonec vůbec nepodepisovat. Jakmile však smlouvu o úvěru podepíšete jste jí vázáni, byť ještě máte stále možnost od smlouvy do 14 dnů odstoupit. Ale s tím už nesete další povinnosti, například úhradu úroků za využité dny úvěru apod.

 



TÝDENNÍ SPECIÁL - JAK NA ÚVĚRY: Jak vyřizovat úvěr v bance. Nenechte se uvést do tísně a spěchu

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15594984448

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více