Právní poradna serveru BP:
Vypořádání sjm za zhodnocení domu se řeší posudkem


29. 04. 2020  00:55     Miroslav Zeman     komentáře (0)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Přinášíme vám další příběh a dotaz našeho čtenáře, který je ve sporu o vypořádání společného jmění manželů. Jak odpoví náš právník? ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna serveru BP: Vypořádání sjm za zhodnocení domu se řeší posudkem




V případě sporů o vypořádání společného jmění manželů, zejména o zhodnocení nemovitosti, která patří jednomu z manželů, se postupuje formou znaleckého posudku ke zhodnocení nemovitosti. Ten určí o jakou částku se hodnota nemovitosti zvýšila. Ne vždy totiž vynaložené investice mohou ke zvýšení hodnoty vést.

DOTAZ ČTENÁŘE:

Dobrý den.

Jsem již jeden rok rozvedená. Hned po rozvodu  jsem si nechala vypracovat u právníka porozvodové vyrovnání. Předem jsem se zeptala býváleho manžela, co si chce nechat a vše jsem tam uvedla. V manželství mi mí rodiče darovali rodinný dům, který je napsaný pouze na mě. Doložila jsem veškeré účty, kolik jsme do domečku investovali. Vše  bylo vypočítáno a polovinu z částky investice dostal vyplaceno. Vůbec s tímto nesouhlasí a chce další peníze, prý za navýšení ceny domku, za to co tam udělal. Toto mu radí jeho právník. Navíc se nechce odstěhovat a využívá jedno patro domku, celou garáž, kterou odmítá vyklidit, a ve které provádí opravy motorek svým kamarádům .Tvrdí, že zde může bydlet jak dlouho chce. Z mé strany mu byl nabídnut byt, ale ten odmítl a řekl, že do bytu nikdy bydlet nepůjde. Sice nějakou částku mi dává na poplatky, ale jinak zde vůbec neuklízí a tvrdí, že je to má povinnost. Dětem to taky už strašně vadí, ale mají z něj strach. Nevím jestli bych mohla po něm požadovat ještě nájem za bydlení a garáž. Ale jak docílit toho aby se odstěhoval.

Předem děkuji za jakoukoli odpověď.

ODPOVĚĎ PRÁVNÍKA

Dobrý den,

budete muset zvolit ráznější postup. V opačném případě se může stát, že se bývalého manžela nezbavíte nikdy.

Předně, bývalý manžel nemá sám o sobě nárok ve Vašem domě bydlet, pokud již došlo k rozvodu. Pokud mu nařídíte vyklizení domu a stanovíte mu termín, musí ho respektovat. V opačném případě se můžete vystěhování a vyklizení Vašeho domu domáhat i soudně, kdy Vám bude muset uhradit veškeré náklady spojené s právním zastoupením apod.

Radím proto co nejrychleji zvolit tvrdý postup a začít vše realizovat, i tak může vše trvat určitou dobu, a je třeba se připravit na různé obstrukce.

Pokud jde o vypořádání, měl by mít manžel nárok na náhradu poloviny částky za zhodnocení domu, které souvisí s investicemi vynaloženými v době manželství. Toto se dělá znaleckým posudkem, který určí hodnotu domu v době před a po realizaci investic a vyčíslí konkrétní částku vypořádání pro manžela.

 

DALŠÍ ZAJÍMAVÉ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!

Právní poradnu provozuje a své služby vám poskytuje Advokátní kancelář ProfiPravnik.cz

logo



Právní poradna serveru BP: Vypořádání sjm za zhodnocení domu se řeší posudkem

Diskutovat (0)