7. díl - Šílenosti doby korektní:
Půl semaforů musí být s ženskými postavičkami


10. 04. 2019  00:38     Patrik Nacher     komentáře (0)

ŠÍLENOSTI DOBY KOREKTNÍ, ANEB KONEC MeTOO: Nová kniha Patrika Nachera. V Austrálii nasadili semafory s ženskými postavami. Ženy nechtěli jinak přecházet přes silnice. ČTĚTE DÁLE!

7. díl - Šílenosti doby korektní: Půl semaforů musí být s ženskými postavičkami




Z veřejných záchodků se nyní logicky přesuňme do ulic měst. Téma rovnoprávnosti mužů a žen se dostalo dokonce i na takové místo, jakým jsou nevinné semafory. V australském Melbourne totiž před časem instalovali semafory zobrazující ženské postavy místo klasických mužských panáčků. Tento krok měl údajně, podle autorů myšlenky (jak jinak, šlo o australskou neziskovou organizaci), přispět k genderové rovnosti, neboť mužské postavičky na semaforech jsou prý diskriminující vůči ženám. A vzhledem k tomu, že i v Austrálii tvoří ženy polovinu populace (jaké to překvapení), měly by být ve stejném poměru zastoupeny i na semaforech. To je myslím logika přímo úměrná dnešní době korektní. Autoři této převratné myšlenky ovšem zapomněli na jeden podstatný moment – semafory s ženskými postavičkami měly sice ženy zrovnoprávňovat, nicméně tím, že je znázornili v sukni, podporovali zase stereotypy o oblečení žen. Ženy přeci mohou chodit oděné i do kalhot. Pozor na to, tady to někdo prostě nedomyslel. Jak se ukazuje, někdy je boj za absurdní zrovnoprávnění provázen vytvářením stereotypů, proti kterým je pošetilá a hloupá aktivita původně namířena. No a pak se v tom vyznejte J.

A protože už začínám být také tak trochu postižen všudypřítomnou korektností, pokusím se, aby byla genderově vyvážená i tato kniha. Samozřejmě to nejsou jen ženy, které si stěžují na nerovnoprávnost a nevyváženost. I muži mají své dny. Příklad je vskutku směšný, kdyby nebyl spíše k pláči. Tak si představte, že se řetězec Marks & Spencer omluvil za to, že do etikety svého nového dětského oblečení nezapojil muže-tatínky. Stalo se tak po kritice, že firma poukázala na výhody pevnějšího lemu větou „méně práce pro maminku”.  To ale dle aktivistů vyvolává jistě mylný dojem a staromódní pohled, že šít, zašívat či plést umějí jen ženy. Jaká to hrůza. Kdybych tu mikinu držel v ruce, určitě bych se okamžitě také zaktivizoval J. Podle kritizujících neziskových organizací měla společnost použít spojení „méně práce pro maminky a tatínky“, alternativně „méně práce pro rodiče“. A hned bychom se všichni cítili zase o trochu vyváženěji. Třeba by to tatínky dokonce inspirovalo k nákupu šicích strojů, kdo ví.

Jak je vidět, opakuje se to stále dokola a je úplně lhostejné, jestli se tak děje v Americe, Austrálii, v Německu nebo ve Velké Británii. A výsledek se opět, bohužel, dostavil. Tlaku, že jde o nepřijatelný stereotyp, který nepatří do 21. století, řetězec nakonec ustoupil. Text na etiketě se přeformuloval a ty již vyrobené se pravděpodobně předělají. Tak mě napadá, že to má přeci jen i jeden pozitivní dopad – zvýší se zaměstnanost, neboť je třeba ony etikety upravit. Kladu si pouze opravdu, ale opravdu neprovokativní otázku, jestli tu upravenou etiketu budou zašívat také muži, nebo to odnesou zase jen švadleny? Doufám, že se na to aktivisté zaměří a po firmě Marks & Spencer budou žádat jasnou odpověď. Pokud by se této práce chopily pouze ženy, věřím, že neziskovky vyvinou patřičný tlak na to, aby se našli i šikovní muži, kteří se zapojí do pracovního procesu. Jinak bychom narazili na absurditu na druhou, že totiž pouze a jen ženy budou párat a poté znovu našívat nové znění etikety, na které se doplní, že pevnější lem ušetří práci také mužům, dovedným to krejčím. Svět se zbláznil, co k tomu dodat.

DALŠÍ DÍLY NAŠEHO SERIÁLU KNIHY ŠÍLENOSTI DOBY KOREKTNÍ NALEZNETE ZDE!

Šílenosti doby korektní



7. díl - Šílenosti doby korektní: Půl semaforů musí být s ženskými postavičkami

Diskutovat (0)