Právní poradna BP:
S darováním se dluhy na obdarovaného nepřenáší


12. 12. 2018  00:49     Miroslav Zeman     komentáře (2)

STŘEDEČNÍ SERIÁL - PRÁVNÍ PORADNA SERVERU BANKOVNÍ POPLATKY: Dnes se podíváme na problém darování, a zda spolu s darovanou nemovitostí na sebe přenášíte dluhy dárce. ČTĚTE DÁLE!

Právní poradna BP: S darováním se dluhy na obdarovaného nepřenáší




S darováním nemovitosti od příbuzné osoby nepřebíráte automaticky její dluhy a závazky. Je však třeba vždy zjistit, zda se dárce nenachází v exekuci, nebo převod nemovitostí darem nemá charakter poškozování věřitele. V takovém případě by mohl být převod napaden.

Dotaz čtenáře:

Nejsem si jistá, zda mohu požádat i o bezplatnou radu. Mám jen stručný dotaz a pokud nezveřejníte mé jméno, můžete ho v případě bezplatné odpovědi použít na svých webových stránkách. Pokud jsou dotazy pouze placené,  pak se omlouvám za promarněný čas. Matka vlastní dům na venkově a byt v Praze. Dům chce nechat mě a byt bratrovi. Matka má ale také mnoho dluhů. Pokud mi dům daruje nyní, později zemře a bude stále dlužit a já se vzdám veškerého dědictví, můžou po mně věřitelé nebo soud požadovat podíl na úhradě zbylého dluhu z důvodů dřívějšího přijmutí daru? Ještě pro jistotu dodávám, že ani z nemovitostí není zatížena dluhem. Dluhy jsou buď soukromý  nezajištěný úvěr na opravu nemovitosti nebo kontokorent na běžném firemním účtu. 

Odpověď právníka:

Přeji příjemný den,

děkuji za položení Vašeho dotazu. Odpověď není úplně tak jednoduchá a jednoznačná jak by se mohlo na první pohled zdát. Záleží totiž zda jsou úvěry ze strany matky spláceny řádně a včas a nejsou na ní uvaleny nějaké exekuce. Pokud matka normálně úvěry hradí a nenachází se v exekuci, pak může bez problémů nemovitosti darovat a vůbec s tím nepřebíráte jakoukoliv odpovědnost za splácení matčiných dluhů. Pokud by už tam byl problém s nějakými soudními řízeními či dokonce s exekucí, mohl by být převod považován jako snaha o poškozování věřitele a exekutor nebo věřitel by pak mohl převod napadnout u soudu a namítnout neplatnost takového převodu. Od matky si tak zjistěte veškeré podrobnosti o jejích dluzích, včetně ujištění, že na ní není vyhlášena jakákoliv exekuce a že všechny úvěry a půjčky dosud řádně hradí. Je to pro Vás a jistotu Vašeho vlastnického práva velmi důležité.
 
V případě řešení po smrti matky pak máte právo dědictví odmítnout, což se nijak nedotkne vlastnictví které jste získala darem.
 

Právní poradnu zpracovává advokátní kancelář ProfiPravnik.cz

DALŠÍ DOTAZY A ODPOVĚDI V NAŠÍ PRÁVNÍ PORADNĚ NALEZNETE ZDE!



Právní poradna BP: S darováním se dluhy na obdarovaného nepřenáší

LOAN OFFER
Jsem MR. BOGGITEL LLC, konzultant pro zahájení podnikání a investování, pracuji se společností NEW U...
LOAN OFFER
Jsem MR. BOGGITEL LLC, konzultant pro zahájení podnikání a investování, pracuji se společností NEW U...
Diskutovat (2)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více