5. díl:
Proč má Filip číst pečlivě smluvní podmínky bank


19. 11. 2019  00:48     ČSOB     komentáře (0)

POZNÁVÁME BANKOVNÍ SLUŽBY S FILIPEM: Filip moc dobře ví, že než si v bance půjčí, musí si pečlivě přečíst a prostudovat smluvní podmínky a to nejen ve smlouvě, ale i ve všeobecných podmínkách produktu

5. díl: Proč má Filip číst pečlivě smluvní podmínky bank




Smlouva – čtení smluvních podmínek

Bez smlouvy se žádný úvěr nebo půjčka neobejde. Každou smlouvu pečlivě čteme a dáváme si pozor na sankce a pokuty. Pozor na nezvykle dlouhé smlouvy o desítkách stran, které mohou mít za cíl odradit klienta od čtení a přemýšlení nad podmínkami, které mohou mít řadu kliček a budou patrně nevýhodné. Pozorně také čtěme smluvní podmínky. Někteří věřitelé mají smlouvy nastaveny tak nepříjemně, že stačí jedno nebo dvě opomenutí, a dluh se zvětší na dvojnásobek. Předem si zjistíme zejména přístup společnosti ke klientům, kteří se dostanou do finanční nouze. Je potřeba obezřetnost v případech, že se v nabídkách objevují směnky nebo šeky, jejichž použití je za účelem sjednání úvěru nelegální. A co je klíčové – znát úrokovou sazbu a její výpočet (obvykle v procentech za rok). Měli bychom znát i veškeré poplatky a provize za zprostředkování a zejména RPSN, což je roční procentní sazba nákladů. RPSN vyjadřuje přesně, kolik nakonec zaplatíme navíc.

Zpozornět bychom měli, pokud sazba za spotřebitelský úvěr začíná na dvouciferné hodnotě úročení ročně, tedy od 10 % p. a. V případě hypotečního úvěru je nyní průměrná hladina úročení kolem 2,5 % p. a. Naopak u kreditních karet není nijak neobvyklé úročení přes 20 % p. a., proto i s nimi je třeba nakládat opatrně. No a samostatnou kategorií jsou obrovské, tedy lichvářské úroky. Třeba 100 % za každý den. Zadlužením člověk sice získá nějaký majetek nebo službu, ale zároveň má s tím také řadu starostí a povinností, nejdůležitější povinností je svůj závazek pravidelně splácet.

Někdy se zdá, že nemáme na výběr a dlužníkem se zkrátka musíme stát. V takové situaci bychom se měli nejdříve seznámit se svými životními výdaji. Ty dělíme na povinné, jako jsou náklady na bydlení (nájemné, hypotéka, úvěr ze stavebního spoření), energie (voda, elektřina, plyn, topení), televize a rozhlas, pojištění; na nutné (jídlo, oblečení, doprava, spoření, mobil, školné) a nakonec zbytné (dovolená, auto, elektronika, zábava, koníčky, internet či kadeřník).

Odmítnutí půjčky:

Pokud nám banka či jiná instituce opakovaně odmítne poskytnout úvěr či půjčku, měli bychom se nad tím určitě zamyslet. Na půjčku neexistuje automatický nárok. Půjčky jsou sice byznys pro jejich poskytovatele, jenže ani oni nemají rádi nepřiměřená rizika. Takže než poběžíme z banky k nějaké společnosti, která nám půjčí bez nahlížení do registru a podrobného zkoumání našich příjmů, zamysleme se, zda nám za to problémy se splácením stojí. Až bude u dveří zvonit exekutor, bude na litování pozdě.

Problémy se splácením:

I zodpovědný člověk se může dostat do problémů se splácením. Nikdy nelze s určitostí říci, že nás nepostihne ztráta zaměstnání, nemoc, rozvod, nemoc partnera nebo blízkého z rodiny nebo prostě jiná nenadálá finančně náročná událost.

V každém případě je zde zásada číslo jedna – nestrkat hlavu do písku, neschovávat se, nenalhávat si, že vyhraju v loterii a vše nakonec zaplatím. Naopak, co nejdříve to půjde, spojit se s tím, komu dluh nebo dluhy splácíme, a snažit se dohodnout na změně podmínek. V úvahu přichází přechodné odložení splátky, snížení výše splátky, konsolidace více dluhů do jednoho. A především se nesnažit půjčit si na splacení dluhu jinde. Druhá půjčka bude totiž vždycky dražší – to je základní zákon světa půjček. Pro tyto případy tísně existují také poradny pro občany ve finanční tísni a neziskové organizace.

Pokud si tyto nijak složité problémy necháme přerůst přes hlavu a od počátku je neřešíme, tak vznikají mnohem vážnější potíže, se kterými se můžeme, pokud se vyhrotí, potýkat bohužel i po zbytek života.



5. díl: Proč má Filip číst pečlivě smluvní podmínky bank

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12462594592

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3210
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4030
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8690
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5540
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8400
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4150
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0907
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více