5 důvodů, proč je dobré mít u sebe hotovost


31. 01. 2020  00:06     Tisková zpráva     komentáře (0)

Podle nejnovějšího průzkumu společnosti Euronet 41 % Čechů platí hotovostí několikrát týdně, 13 % jednou denně a 15 % spotřebitelů používá hotovost k zaplacení útraty několikrát za den.

5 důvodů, proč je dobré mít u sebe hotovost




Platby hotovostí jsou stále populární a nic nenasvědčuje tomu, že bychom se v budoucnu obešli bez tradičních bankovek a mincí. Průzkum ukázal, že drtivá většina Čechů platí hotovostí pravidelně a pouhých 6 procent hotovost nepoužívá vůbec. 

„Obliba hotovostních plateb se velmi liší v jednotlivých krajích České republiky a velký vliv má samozřejmě i velikost obce, kde lidé žijí,“ říká Ondřej Kozák, Country Manager společnosti Euronet Czech Republic. „Obecně lze říci, že lidé z menších obcí preferují hotovost, protože jim poskytuje vyšší míru kontroly financí a také proto, že je stále mnoho obchodů a služeb, kde platební kartou nelze zaplatit.“

gr1

Zdroj: Euronet/STEMMARK

Proč je i v dnešní době důležité nosit u sebe hotovost? A v jakých případech je hotovostní platba lepší variantou? Zde je 5 důvodů, proč máme stále rádi hotovostní platby. 

 

  1. Obchodník nebere karty / službu & produkt nelze zaplatit kartou

Toalety, nákup kávy z automatu nebo jízdenky v autobuse – to jsou nejčastější místa a situace, kde potřebujete hotovost. Pokud rádi nakupujete na ulici a na trzích, i tady je většina transakcí hotovostních. Se situací, že obchodník nepřijímá karty, se podle průzkumu dodnes běžně setkává vysoké procento české populace a například v Praze téměř tři čtvrtiny respondentů uvedlo, že obvyklým důvodem pro platbu hotovostí je právě to, že obchodník nebere karty.  

  1. Mám větší kontrolu nad svými financemi

Skoro čtvrtina Čechů preferuje hotovost, protože mají lepší přehled o svých výdajích a větší kontrolu nad tím, co utratí a co si ještě mohou dovolit. Spontánní, impulzivní nákupy jsou sice velmi lákavé, ale pro mnoho domácností v české republice je mnohem důležitější nezatížit rodinný rozpočet mimořádným výdajem.

  1. Výpadky platebních systémů

Hotovost znamená jistotu. Stává se to nejen v nabitém předvánočním období, může se to stát kdykoliv. Přijdete do obchodu, kde jste zvyklí platit bezhotovostně, a prodavač vám oznámí, že terminál momentálně nefunguje, že došlo k výpadku sítě a že vůbec neví, kdy „to zase naskočí“. 

  1. Pomoc v nouzi

Nejčastěji je to člověk na ulici, ale může to být i blízký přítel nebo kolega z práce. Prostě se může stát, že někdo z vašeho okolí potřebuje rychlou pomoc a pohotově vytažená bankovka z peněženky to vyřeší. 

  1. Anonymita & soukromí

Ochrana soukromí a jistá míra anonymity je pro nás důležitá. Když má rodina společné bankovní konto a jeden z manželů chce toho druhého překvapit hezkým dárkem k narozeninám, určitě si nepřeje, aby se tato položka objevila na výpisu z účtu. Také výše útraty v restauraci nebo v kadeřnictví patří k tomu typu výdajů, kterými se obvykle chlubit partnerům nechceme.

Nezávislý průzkum provedla společnost STEMMARK a zahrnoval 505 dospělých respondentů, představujících reprezentativní vzorek české populace.



5 důvodů, proč je dobré mít u sebe hotovost

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12596918128

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více