5 zajímavostí ze světa cizích měn


04. 02. 2020  10:29     Tisková zpráva     komentáře (0)

Lidé mají peníze rádi a v dnešním světě peníze ovlivňují téměř veškerou myslitelnou lidskou činnost i mezilidské vztahy. Peníze nejsou jen častým námětem partnerských sporů, ale také zajímavým tématem, které hodně prozrazuje o naší kultuře a našich zvycích. Jaká jsou nejzajímavější fakta ze světa měn cizích národů?

5 zajímavostí ze světa cizích měn




  1. Nejvíc & nejmíň

Nejsilnější (nejdražší) měnou světa je momentálně kuvajtský dinár, který má hodnotu cca 75 Kč. Euro je 25,2 Kč, britská libra je pátou nejsilnější měnou světa a americký dolar je desátý. České koruně v tomto žebříčku patří 45. místo a ve většině států světa s ní ve směnárně neuspějete. Nejméně hodnotnou měnou světa je íránský riál. Jeho aktuální kurz je 1,860 riálů za 1 korunu, nebo 1 riál za 0,000537 koruny.

Podle Guinessovy knihy rekordů patří prvenství v počtu měn, na nichž je zobrazena, královně Alžbětě II. Její vyobrazení najdete na bankovkách minimálně 35 států, které jsou členy Společenství národů.

  1. Odhalený podvod

Největším úspěchem z provozu směnárny bylo zachycení padělaných šeků v celkové hodnotě 7,2 milionu Kč, které se podařilo rozpoznat. Společnost Interchange tak pomohla Národní centrále pro organizovaný zločin Policie ČR dopadnout dva podezřelé z dlouhodobě sledované skupiny.

  1. Téměř jistě vám prošla rukou bankovka, na níž je kokain

Téměř 90 %  amerických a kanadských bankovek, 99,9 % britských bankovek a 94 % eur obíhajících ve Španělsku vykazuje stopové množství kokainu.  Čínské a japonské bankovky jsou kontaminovány kokainem výrazně méně.

  1. Vzestupy a pády

Zatímco česká měna i euro byly v loňském roce velmi stabilní, jiné měny zaznamenaly výrazný kurzový pohyb nahoru či dolů. Nejvíce loni oslabil rubl a čínský juan, a to z důvodu obchodní války mezi Amerikou a Čínou. Naopak se dařilo právě české koruně, která posílila o 1,13 %.

  1. Národy nejvíce fixované na hotovost

Dodnes jsou na mapě světa státy, jejichž ekonomika je téměř stoprocentně postavená na hotovostních platbách a kde turista může zaplatit kartou jen v několika mezinárodních hotelech a jinak nikde. Dlouhodobě tomuto žebříčku vévodí Čad, na druhém místě je Angola a třetí v pořadí Etiopie. Ve všech těchto státech je rovněž velmi nízké procento obyvatel, které má bankovní účet. V Etiopii je to například zhruba třetina obyvatelstva.

„Bylo by však mylné se domnívat, že hustá akceptační síť automaticky znamená, že všichni platí kartami. I v mnoha ekonomicky vyspělých zemích stále kraluje hotovost,“ říká Marek Nácovský, generální ředitel společnosti Interchange. „Například ve Španělsku se hotovostní platby na celkovém objemu plateb podílí 87 %, v Itálii je to 86 %, v Japonsku 82 % a v sousedním Německu 80 %. A v USA průzkumy veřejného mínění ukázaly, že 67 % obyvatel si nepřeje bezhotovostní společnost.“



5 zajímavostí ze světa cizích měn

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15621164576

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více