5000 korun aneb sprosté slovo s názvem plošnost


12. 06. 2022  01:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

KOMENTÁŘ: Vláda rozhodla o mimořádném příspěveku pro každé dítě ve výši 5 000 korun. Na příspěvek mají nárok rodiny s dětmi do příjmu jednoho milionu korun. Tedy zatím. Pokud se opět něco nezmění. Je tzv. plošnost v podání vlády Petra Fialy sprosté slovo, jak jsme se mohli dozvědět z mnoha komentářů nejrůznějších odborníků?

5000 korun aneb sprosté slovo s názvem plošnost




Chaos panuje i za této vlády, která vládne zatím jen půl roku, ale za tu dobu již došlo k několika chaotickým a zmatečným výstupům. Právě k takovým, které členové současné vlády ještě z opozičních lavic emotivně kritizovali. Výsledek? 

Během půl roku jsme tu měli hned několik takových chaotických situací či řekněme "nedorozumění".

Ještě v zimě například docházelo hned k několika oznámením o covidových opatřeních, která ministr o pár hodin později musel korigovat a oznamovat jejich změny nebo nepřesné informace. Aktuálně jde nyní o oznámení o podmínkách nároku na mimořádný příspěvek 5 000 korun na dítě. Ministr práce a sociálních věcí, pan Jurečka, který by měl být nejpovolanější osobou, uvedl původně, že limit pro nárok bude činit 1 milion korun čistého příjmu rodiny. A i tyto rodiny se začaly na příspěvek těšit. O pár hodin později je však zmrazilo vyjádření šéfa státní pokladny, Stanjury, který toto vyjádření korigoval s tím, že se má jednat o hrubý příjem. Tím na podporu dosáhne méně lidí. Prostě chaos jak vystřizený z učebnice. A začíná poměrně brzy.

Pánové ministři se možná, tímto skutečně velmi formálním omezením limitu, snažili utlumit kritiku, že uplatňují plošná opatření, která opět kritizovali u předchozí vlády. Na plošnosti to vůbec nic nemění. Je ovšem otázka, zda je plošnost i v případě pravicové vlády sprosté slovo. Fakt, že si rodina s dvěmi či třemi dětmi lépe vydělává, nemění nic na tom, že může být rovněž ohrožena růstem cen prakticky všeho. Střední třída může být dokonce ohrožena úplně stejně jako chudší lidé. 

Rodiny s dětmi a s vyššími příjmy mají nastavené vyšší výdaje. Například za splácení hypoték, u nichž úroky rovněž raketově rostou. Dále více cestují například i do zaměstnání nebo jako podnikatelé, kdy se jim zvyšují výdaje za pohonné hmoty. Také mají vyšší výdaje se studiem svých dětí. Většina takových rodin ani reálně mnoho neušetří. Není tedy nic sprostého pomoci i těmto skupinám občanů, které mimochodem také platí ve velkém rozsahu daně. 

Plošné opatření je navíc prostě nejlevnější a nejrychlejší. Co se na to i z pravicového pohledu podívat trošku jinak. Ano sice plošné opatření, ale nepotřebuji tolik úředníků na zkoumání a prověření nejrůznějších formulářů, přiznání, majetkových poměrů, příjmů apod. Jedna vydaná koruna je u adresného vyplácení a zkoumání výrazně dražší, než u plošného opatření, které je navíc směřováno v tomto případě k dětem, tedy rodinám pečujícím o nezletilé děti. Rozhodně není nic levicového či nepravicového na rychlém, levném a jednoduchém opatření stanovení podpory, které každý pochopí během několika vteřin a nemusí si o tom číst stohy návodů. 

Opatření navíc cílí na děti a pomáhá tedy všem rodinám s dětmi stejným způsobem. 



5000 korun aneb sprosté slovo s názvem plošnost

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15655035920

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více