6 kroků, díky kterým bude životní pojistka neprůstřelná


30. 03. 2020  08:47     Tisková zpráva     komentáře (0)

Jak zajistit, že v případě zdravotních potíží získá člověk prostředky pro své živobytí? Pomůže sjednání životní pojistky. Jenže klienti, kteří se na ni spolehnou, se často velice diví, když přijde na její plnění. Pojišťovny hřeší na celou řadu výjimek a hledají záminky, aby nemusely poskytnout celou částku. Jak sepsat pojistku tak, aby maximálně plnila svůj účel?

6 kroků, díky kterým bude životní pojistka neprůstřelná




Třeba nepodcenit úvodní zdravotní dotazník. Tipy ze své praxe shrnula společnost Vindicia.

 

  1. Vyplňte zdravotní dotazník vždy podle pravdy

Na začátku každé životní pojistky je dotazník na zdravotní stav. „Nikdy nehřešte na to, že pojišťovna při uzavírání smlouvy neprověřuje, zda jste uvedli pravdivé údaje. Nic nezamlčujte, uveďte vše podle pravdy – a to i kdyby vám poradci tvrdili, že je lepší něco neuvádět. Pokud se vám totiž stane úraz a vy se budete domáhat plnění, pojišťovna si váš zdravotní stav zpětně prověří,“ varuje Tomáš Beck, expert společnosti Vindicia, která se na zajištění adekvátního plnění specializuje. Pokud pojišťovna zjistí, že jste už při uzavírání smlouvy o svém zdraví něco podstatného zamlčeli, může to brát jako záminku k tomu, aby částku výrazně ponížila, nebo dokonce plnění odmítla.

  1. Prověřte výluky z plnění

Dříve než smlouvu stvrdíte svým podpisem, věnujte čas tomu, že pročtete podmínky, které se k životní pojistce vážou. Především pak různé výjimky a výluky z plnění. Mezi nejčastější patří například onemocnění páteře, které pojišťovny označují jako civilizační, a poté se na tuto výluku odvolávají i v případě úrazu. Důkladným studiem podmínek se vyhnete nepříjemnému překvapení, kdy po úraze očekáváte adekvátní částku, která vám pomůže vyjít s penězi, a místo ní zjistíte, že se právě na váš případ vztahuje výjimka.

  1. Klaďte velký důraz na trvalé následky

Nejvážnější úrazy jsou ty, které dlouhodobě změní život a jeho kvalitu. „Může se jednat jako o různé stupně invalidity, ale třeba i o to, že člověk přijde o možnost dělat nadále svou milovanou práci či koníčky, například sport. Právě zde by měla být pojistka neprůstřelná a pomoci pojištěnému v dalším životě. Proto doporučujeme mít pojištěno už od 0,01 % poškození těla. Pro představu, například omezená hybnost kolene po poranění a operaci menisku znamená poškození těla okolo 7 %, kdy vás důsledky omezují v aktivním životě, ale při špatně nastavených limitech nemáte na plnění nárok. Minimální částka by měla být 700 tisíc korun, a to s progresí, kdy by měla částka odrážet to, že se stav postupně zhoršuje,“ říká Beck. Zde se vyplatí požádat o pomoc odborníky, kteří pomohou zjistit správný posudek podle konkrétní pojišťovny a oceňovacích tabulek.

„Právě u trvalých následků jsou podle našich zkušeností největší rozdíly mezi skutečnými nároky a částkou, kterou vyplácí pojišťovna. Pokud se poškozený spokojí s posudkem lékaře pojišťovny, často se musí smířit jen s 20 % toho, na co má nárok,“ zdůrazňuje Beck. Podle Vindicia je rovněž zásadní pojistit invaliditu už od prvního stupně, což je nejčastější důsledek úrazu.

  1. Stanovte adekvátní částku pro denní odškodnění a pracovní neschopnost

Dobře si prostudujte podmínky pro denní odškodnění, platí pro ně totiž specifická pravidla. Pokud vaše měsíční mzda nepřekračuje 70 tisíc korun, nesjednávejte si denní odškodné vyšší než 500 korun za den. Pojišťovna vám sice při sjednávání smlouvy odsouhlasí jakoukoliv částku, ale u plnění musíte váš příjem prokázat. Nepomůže zde platit drahou pojistku a očekávat, že v případě úrazu člověk dostane např. 2 tisíce korun denně – denní odškodné se totiž řídí právě výší příjmu. Částku nad 500 korun tak pojišťovna přizná jen osobám s vysokými příjmy.

Stejná situace panuje u pojištění pracovní neschopnosti. Částky se zde navíc u některých pojišťoven sčítají, takže když přijdete o možnost pracovat následkem úrazu, na který čerpáte denní odškodné, obě částky se sčítají. Pokud dohromady přesahují 500 korun, musíte pro zisk celé částky dokazovat, že jste měli příjem nad 70 tisíc korun.

  1. Na závažná onemocnění pamatujte už v mládí

Málokdo myslí v mladém věku na zdravotní potíže. „Přesto doporučujeme sjednat si tarif na závažná onemocnění v co nejmladším věku. Čím je člověk starší, tím obtížnější je z něj získat plnění. Počítá se totiž s tím, že při sepsání byste měli být zdraví,“ uvádí Beck. Právě v pokročilejším věku se přitom u populace častěji objevují zhoubná onemocnění, která snižují kvalitu života, popřípadě vyžadují intenzivní léčbu, jež se neslučuje s denní docházkou do zaměstnání.

  1. Nebojte se soudního sporu, nároky máte deset let

Dobře nastavená pojistka vás chrání – při plnění byste ze strany pojišťovny neměli mít problém. Pokud byste ale s postupem pojišťovny nebyli spokojeni, nebojte se případného soudního sporu. Měli byste jej vyhrát a získat vše, na co máte nárok. Nezapomeňte na to, že nároky ze životního pojištění je díky Novému občanskému zákoníku možné uplatnit až 10 let od úrazu, i když většina pojišťoven tvrdí něco jiného. Soudní judikáty toto potvrzují. Jiné je to u úrazových pojistek - zde jsou jen 4 roky od úrazu dle pojistných podmínek.



6 kroků, díky kterým bude životní pojistka neprůstřelná

Diskutovat (0)