8. květen. Svátek osvobození a konce války


08. 05. 2018  00:24     Miroslav Zeman     komentáře (0)

8. květen znamená kromě toho že je svátek, také velmi významný den. Před 73 lety skončila druhá světová válka. Na konci války také naše země zažila největší drama za celou válku - Pražské povstání.

8. květen. Svátek osvobození a konce války




Pátek 8. května je sice svátek a každý si ho bude užívat po svém, nicméně bychom neměli zapomínat o jak významný den se jedná. To že si můžeme užívat volna, někdo na výletech, někdo v nákupním centru, někdo na oslavách výročí, jiný doma u televize, vděčíme i hrdinům, kteří bojovali za naši svobodu a za porážku dosud nejhoršího režimu, jaký kdy svět zažil. 

Mnoho lidí v boji obětovalo svůj život. Je přitom nepodstatné, zda se na porážce nacismu podílel Američan, Rus, nebo Čech. Každý jednotlivec a každá síla byla v tomto boji velmi důležitá. Je docela smutné, že už jen malá část lidí si význam svátku a toho co tato událost přinesla do jejich života uvědomuje. Většina lidí je pohlcena současností, realitou a všedností. Mír a svoboda je bohužel brána jako automatická věc. Jen těžko si tito lidé připouští, že jejich současné problémy či starosti jsou banální oproti těm, které řešili naši prarodiče v době války.

V tu dobu lidé neřešili jen svou životní úroveň, peníze a zábavu, ale často bojovali o svůj holý život. Rozhodování mohlo mít fatální následky. Hrdinstvím bylo už jen poskytnutí úkrytu či jídla odbojáři, nebo partyzánovi. Hrdinou tak nemusel být jen ten kdo se zbraní v ruce bojoval, ale také ten, který mu pomáhal a poskytoval mu podporu.

Proč se touto historií zabýváme právě na bankovních poplatcích? Protože si uvědomujeme historické souvislosti. Víme proč žijeme tak jak žijeme a tam kde žijeme. K tomu všemu jsme nepřišli jen tak zadarmo a náhodou. Vše je výsledkem historického vývoje a souvislostí. To, že žijeme ve svobodné České republice s jejími bankami, korunou, firmami i skvělými obyvateli je výsledkem již dosti vzdálené historie a vítězství nad zlem.

Ti hrdinové a padlí si naši krátkou vzpomínku určitě zaslouží.



8. květen. Svátek osvobození a konce války

Diskutovat (0)