Absurdní poplatky v Komerční bance – sazebníky fyzických osob vs. podnikatelů a firem


18. 11. 2011  13:10     BP.com     komentáře (0)

Přinášíme vám další unikátní porovnání z říše absurdních bankovních poplatků. V minulé anketní otázce jsme se vás ptali, jestli vám přijde spravedlivé, že jsou v sazebnících fyzických osob a v sazebnících podnikatelů a firem za ty samé bankovní služby účtovány jiné částky. 72 % čtenářů si myslí, že to není správné. Tím spíše, když jde o absurdní poplatky. Jak jsou na tom v tomto ohledu klienti Komerční banky?





Absurdní poplatky, tedy vítězné poplatky jednotlivých ročníků naší ankety o nejabsurdnější bankovní poplatek daného roku, se od sebe v Komerční bance liší jen velmi málo. Největší Rozdíl nalezneme u oplatku za příchozí platbu, a pak také u poplatku za vedení účtu. To je logické, neb záleží na zahrnutých službách v těchto balíčkových depozitních produktech.

.

Poplatek za výběr z vlastního bankomatu (nejabsurdnější poplatek 2006) vyjde na 5 Kč, ale lze se k němu ve vybraných produktech dostat zdarma. Poplatek za nadměrný vklad má banka nastavena absolutně (75 Kč příplatek za výběr nad půl milionu Kč). Banka zpoplatňuje shodně i výběr na přepážce z vlastního účtu (60 Kč), naopak za vklad hotovosti se v KB neplatí…

Poznámka: Věnujte pozornost upřesňujícím informacím pod touto tabulkou.

Komerční banka

2005: Poplatek za příchozí platbu (v Kč)

2006: Poplatek za výběr z vlastního ATM

2007: Poplatek za vedení účtu (v Kč měs.)

2008: Poplatek za nadměrný vklad

2009: Poplatek za vklad hotovosti (Kč)

2010: Výběr na přepážce z vlastního účtu (v Kč)

Fyzické osoby

zdarma / 5 (7) Kč

zdarma / 5 Kč

zdarma / 50 Kč / 68 Kč

75 Kč zdarma 60 Kč
Podnikatelé a malé firmy v paušálu – 6 Kč zdarma / 5 Kč Zdarma / 99 Kč / 169 Kč 75 Kč (hranice 0,5 mil. Kč) zdarma 60 Kč

Zdroj: Sazebníky bank, zpracování: www.bankovnipoplatky.com

 

Komerční banka

2005:

Fyzické osoby: U Komerční banky zaplatí klient za příchozí platbu (mimo připsaných inkas) 5 Kč, nadto další 2Kč příplatek za platby zpracované prostřednictvím mezibankovního platebního styku. U balíčků Můj účet a G2.2 je tato služba poskytována zdarma.

Podnikatelé a firmy: V rámci Profi účtu (169,-) a Profi účtu pro začínající podnikatele (169,-) mají klienti k dispozici 10 účetních položek v ceně, mezi které spadají i příchozí platby. Mimo balíček stojí transakce 6 Kč. Lze si navíc přikoupit aditivní balíčky s různým počtem transakcí.

2006:

Fyzické osoby: U dětské Prima karty v KB je výběr z vlastního bankomatu zcela zdarma. U ostatních typů debetních platebních karet činí cena za výběr z vlastních ATM 5 Kč, avšak za každou platbu u obchodníka vám bude v následujícím měsíci odečten poplatek za jeden výběr z bankomatu KB. Pokud tedy zaplatíte v srpnu 5x u obchodníka, máte nárok na 5 výběrů v KB síti bankomatů zdarma.

Podnikatelé a firmy: Cena za výběr z bankomatu prostřednictvím všech debetních karet je 5 Kč. Za každou platbu u obchodníka provedenou během jednoho kalendářního měsíce banka klientovi vrací částku odpovídající jednomu zaúčtovanému poplatku za výběr z bankomatu KB provedenému ve stejném kalendářním měsíci debetní kartou vydanou k účtu klienta vedeného v Kč. To neplatí, pokud v následujícím kalendářním měsíci dojde ke zrušení všech běžných účtů klienta v KB vedených v Kč. Za platbu u obchodníka se pro výše uvedený účel považuje platba jakoukoli kartou (debetní i kreditní) vydanou k některému z účtů, jichž je klient ke konci kalendářního měsíce uvedeného v první větě majitelem. K vrácení poplatků dojde v následujícím kalendářním měsíci na účet klienta v KB vedeného v Kč. Pro stanovení data platby u obchodníka a data výběru z bankomatu KB bude za účelem aplikace výše uvedeného pravidla rozhodné datum zaúčtování příslušné transakce Komerční bankou.

2007:

Fyzické osoby: Bankou propagovaný balíček "Můj účet" (68 Kč) nabízí možnost získat polovinu z měsíčního poplatku zpět při splnění vymezených podmínek. Studenti ani děti neplatí nic. Obyčejný běžný účet přijde na 50 Kč.

Podnikatelé a firmy: Zdarma účet pořídíte, jedná se však o specifický účet pro převod pojistného (zahrnuje vedení běžného účtu v Kč, zasílání jednoho výpisu z účtu s měsíční četností elektronicky nebo poštou, 1.-5. účetní položku pořízenou v kalendářním měsíci prostřednictvím služby MojeBanka (cena za účetní položku zpracovanou v rámci mezibankovního platebního styku není zahrnuta), všechny účetní položky zúčtované na základě příkazu k automatickému převodu na vrub běžného účtu (cena za účetní položku zpracovanou v rámci mezibankovního platebního styku není zahrnuta), 1.–5. účetní položku na aktivní straně transakce předanou na papírovém nosiči – položka vzniklá z vkladu hotovosti v Kč nebo CM). Za balíček Profi účet pak zaplatíte 169 Kč, Profi účet pro začínající podnikatele obsahuje 2leté cenové zvýhodnění, takže vyjde na 99 Kč měsíčně. V obou balíčcích je řada bankovních služeb včetně vedení účtu.  

2008:

Fyzické osoby: Klient zaplatí 75 Kč za zpracování každého vkladu platné adjustované Kč hotovosti nad 500.000 Kč předané přes přepážku majitelem účtu nebo oprávněnou osobou a vklad mincí nebo smíšený vklad bankovek a mincí v Kč (v případě, že vklad obsahuje do 50 kusů mincí) na běžný účet fyzické osoby v Kč, stejně jako za vklad platných cizoměnových bankovek na běžný cizoměnový účet klienta fyzické osoby vedený ve stejné měně.

Podnikatelé a firmy: Za vklady hotovosti nad půl milionu Kč banka účtuje poplatek 75 Kč.

2009:

Fyzické osoby: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.

Podnikatelé a firmy: Vklad hotovosti na přepážce je zdarma.

2010:

Fyzické osoby: Výběr hotovosti z korunového účtu stojí 60 Kč, levněji může vyjít výběr Kč z účtu v cizí měně – přijde vás na 2 %, minimálně 50 Kč.

Podnikatelé a firmy: Výběr hotovosti z korunového účtu stojí 60 Kč.



Absurdní poplatky v Komerční bance – sazebníky fyzických osob vs. podnikatelů a firem

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12566337840

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více