AKCENTA CZ – první obchodník s devizami, který získal licenci platební instituce


24. 02. 2011  13:03     Jan Vlček     komentáře (0)

AKCENTA CZ, jeden z předních obchodníků s devizami v České republice, je první společností v tomto oboru, která získala od České národní banky licenci platební instituce. Tu vyžaduje nový zákon o platebním styku, který je platný od 1. listopadu 2009. Získáním licence mají klienti AKCENTY CZ jistotu, že své finance dávají do rukou zodpovědné finanční instituci dozorované centrální bankou.





„Udělení licence platební instituce si velice ceníme i proto, že za jejím získáním stojí obrovské úsilí a měsíce práce celého týmu lidí. Česká národní banka byla ve svých požadavcích zcela nekompromisní, což je ale naprosto v pořádku a odpovídá to důležitosti této licence, kterou transponovaná směrnice Evropského parlamentu vyžaduje i od obchodníků s devizami, jakými je naše společnost AKCENTA CZ,“ zhodnotila získání licence Petra Nová, místopředsedkyně představenstva AKCENTA CZ.   Aby společnost získala licenci platební instituce, musí splňovat řadu přísných kritérií daných zákonem. Mimo jiné musí mít vhodné technické, personální a organizační předpoklady pro obezřetné poskytování platebních služeb, řídicí a kontrolní systémy musí splňovat zákonem dané požadavky a především pak musí dostatečně zabezpečit ochranu peněžních prostředků, které jí uživatelé svěřili k provedení platební transakce.   „To, že je AKCENTA CZ prvním obchodníkem s devizami, který získal licenci platební instituce od ČNB, je potvrzením naší snahy být neustále na špici ve spolehlivosti, bezpečnosti a úrovni služeb mezi obchodníky s devizami,“ řekl k získání licenceředitel společnosti AKCENTA CZ Milan Cerman. „ Naši zákazníci získali ještě větší jistotu, že jejich peníze budou v bezpečí,“ dodal Milan Cerman.   Licenci platební instituce vyžaduje nový zákon o platebním styku (č. 284/2009 Sb.), který je platný od 1. listopadu 2009. V jeho rámci jsou činnosti poskytání peněžních služeb a provádění bezhotovostních obchodů s cizí měnou, které byly doposud povolované podle devizového zákona, definovány jako platební služba. Tuto službu je nyní oprávněna poskytovat pouze právnická osoba, která má povolení k činnosti platební instituce podle výše zmíněného zákona nebo která je osobou uvedenou v § 5 tohoto zákona jakou je například banka, spořitelní a úvěrní družstvo, atd. Licenci musí získat všechny zákonem dotčené finanční subjekty do 30. 4. 2011, pokud chtějí ve své činnosti pokračovat.


AKCENTA CZ – první obchodník s devizami, který získal licenci platební instituce

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16466751728

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více