Aktualizováno:
Komunikace s bankou může být na dlouhé lokte, klienti o tom vědí své…


09. 01. 2012  10:41     BP.com     komentáře (4)

Komunikace s bankou může být na dlouhé lokte, přesvědčil se o tom na vlastní kůži i pan Ondřej T., který stále ještě podstupuje emailovou mašinérii s Raiffeisenbank. Je přesvědčen o tom, že mu banka neoprávněně po dobu tří let účtovala poplatek za využívání osobního elektronického klíče. Abychom dostáli našemu heslu internetový „ombudsman bankovních klientů“ a žádosti čtenáře, zveřejňujeme prozatímní komunikaci a případ dále sledujeme. Ačkoliv sjme banku chtěli oslovit po uzavření případu, RB (resp. její mluvčí Tomáš Kofroň) nám poslala stanovisko, které zveřejňujeme a kvitujeme vstřícný postoj banky.





EMAIL 1 (8. 12. 2011) a EMAIL 2 (přeposláno 19. 12. 2011):

Dobrý den,

zjistil jsem, že jste mi po dobu 36 měsíců neoprávněně účtovali poplatek za využívání Osobního elektronického klíče ve výši 89 Kč. Čítá to tedy 3204 Kč. Žádám o jejich okamžité vrácení na účet včetně úroků, které jste mi z této narůstající částky také účtovali. Úrok z Osobní úvěrové linky se pohyboval mezi 15 a 21 procenty, naposledy jste mi poplatek za OEK účtovali za listopad 2011, kdy úrok z povoleného debetu byl 21,90 %. Částka za tento úrok bude dělat kolem 1000 Kč, které také očekávám v nejbližším termínu na svém účtu.

V příloze posílám tabulku včetně výpočtu neoprávněně účtovaných úroků, které mi nabíhaly díky neoprávněnému stržení poplatku za OEK. Jako roční úroky osobní úvěrové linky jsem dosadil procenta podle paměti – předpokládám, že z vašich přehledů vyjdou přesná procenta pro jednotlivé měsíce.

 .

Předem děkuji a těším se, že mi pošlete chybějící peníze okamžitě, aby zbytečně nenabíhaly další procenta úroků, které byste pak museli vracet.

 Ondřej T.  

EMAIL 3 (27. 12. 2011 10:17):

Vážená paní ředitelko,

 dosud jsem nedostal odpověď na svoji žádost o vrácení tři roky neoprávněně účtovaného poplatku za využívání osobního elektronického klíče a úroků, které jste mi účtovali navíc za využívání osobní úvěrové linky.

 .

Vím, že to není Vaše chyba, že k tomu Vaše pobočka přišla jako "slepá k houslím" a že to není případ, který by se dal vyřešit okamžitě. Na druhou stranu, svoji žádost jsem podával přesně před třemi týdny a to je podle mého názoru dostatečná doba k tomu, abyste mi dali alespoň nějakou oficiální zprávu, jak s pochybením vaší "banky inspirované klienty" naložíte.

 .

Pokud nebude celá záležitost vyřízena do 31. prosince 2011 a na můj účet vrácena částka 3204 Kč plus příslušné ušlé úroky (cca 1000 Kč – viz přiložená tabulka), celý případ – včetně naprosto scestného nápadu, že mi zpětně po 4 letech zpoplatníte ztrátu osobního elektronického klíče - budu nucen zveřejnit a prvním médiem, na které se obrátím, budou www.bankovnipoplatky.com. Tento příběh bude ve spojení s vaším firemním heslem opravdu kvalitní historkou na počátek nového roku.

Nerad dělám nepříjemnosti, ale od banky, jejímž klientem jsem již více než 10 let, očekávám mnohem rychlejší reakci na její zcela jasné pochybení. Věřím, že není nic ztraceno a že se konečně začne něco dít.

. Zdraví Ondřej T.  

REAKCE BANKY (27. 12. 2011 10:21):

Dobrý den, pane T.,

Vaše stížnost řeší oddělení reklamací, která ma na vyjádření stanovenou lhůtu ve výši 30dnů. Poté vám bude zasláno vyjádření.

S pozdravem a přáním příjemného den

Barbora B., Sales Teamleader  

EMAIL Č. 4 (27. 12. 2011):

To bude pozdě, tohle jste mi řekli již několikrát místo normální jasné odpovědi.

Děkuji.  Zdraví Ondřej T.  

REAKCE BANKY (28. 12. 2011):

Vážený pane T.,

ověřil jsem si, že oddělení Reklamací přijalo dne 8.12.2011 Vaši stížnost na poplatky za vedení Vašeho Osobního elektronického klíče, která navazuje na věcně stejnou stížnost ze srpna 2008.

O výsledku Vaší stížnosti z prosince 2011 budete informován dle platného Reklamačního řádu Raiffeisenbank a.s. nejpozději do 30 kalendářních dnů od podání Vaší reklamace s tím, že se budeme snažit Vaši stížnost uzavřít i dříve.

S pozdravem, T.K.  

EMAIL Č. 5 (2. 1. 2012 11:19)

Vážená paní L.,

dovoluji si nejen urgovat svoji reklamaci ze začátku prosince (viz historie e-mailů), ale také reklamovat výši úroku, který jste mi 31/12/2011 strhli z mého účtu za vedení povoleného debetu. Úrok nemůže být 355,08 Kč, protože částka, kterou jsem z debetu využil, byla nižší o neoprávněně účtovaný poplatek za využívání OEK 3.204 Kč plus neoprávněně stržený úrok ve výši cca 1.000 Kč.

.

 Předem děkuji za nové přepočítání úroku, navrácení neoprávněně účtovaných poplatků a rychlé vyřízení celé záležitosti.

Zdraví Ondřej T.  

EMAIL Č. 6 (2. 1. 2012 11:35)

A tohle je co? Vy mne chcete při začátku nového roku rozběsnit doběla. Teď jsem zjistil, že jste mi za prosinec naúčtovali nejen nesprávný úrok, ale také další poplatek za používání OEK – 26 Kč – viz obrázek v příloze.

 Jak víte, již nejméně 4 roky Osobní elektronický klíč nepoužívám, a vy se stále snažíte mne díky němu obrat o peníze.

 .

Můžete mi to nějak rozumně vysvětlit?

 . Zdraví Ondřej T.  

REAKCE BANKY (2. 1. 2012   11:54)

Vážený pane T., .

podle zprávy od mých kolegů z reklamačního oddělení Vám dnes byla poštou zaslána odpověď na Vaší reklamaci, měla by Vám tedy dorazit nejpozději ve středu,

. Díky, T.K., RB  

KOMENTÁŘ KLIENTA (PONDĚLÍ 2.1.2012 14:43):

„Z banky mi poslali vyřízení reklamace, ale poštou, tak jsem si to nechal přečíst přes infolinku ("moje" bankéřka se mnou odmítá po telefonu komunikovat a stále mne zve osobně kamsi na Budějovickou) a prý mi vrátí samotné stržené poplatky a napaří proti tomu poplatek 600 Kč za ztracený (ukradený klíč). O úrocích účtovaných za neoprávněné účtování poplatku za OEK ani ň. Takže jsem na lince podal další tři reklamace:

1.       26 Kč za OEK za prosinec

2.       Úroky za částku, kterou mi strhávali a mně pak "chyběla" na osobní úvěrové lince s úrokem od 16 do 22 procent – ona se ta procenta měnila.

3.       Nesprávně vypočítaný úrok za prosinec, kdy mi na povoleném debetu stále chybí těch 3.204 Kč a neoprávněně strhávané úroky ve výši cca 1.000 Kč

Zajímavé je také to, že když mi rušili osobní úvěrovou linku, informovali mne interní zprávou v Ekontu, kterou jsem si jaksi od srpna do listopadu nepřečetl (vlastní chyba). Pak po mně chtěli okamžitě rychlé splacení atd. Ale když mají vyřídit reklamaci, čekají až skoro na samý konec lhůty a navíc mi vyrozumění pošlou pozemní poštou.“

KOMENTÁŘ BANKY (PONDĚLÍ 9.1.2012):

"Klient nahlásil v roce 2007 odcizení Osobního elektronického klíče (OEK). V roce 2008 po jeho reklamaci jsme mu vrátili dosud započtené poplatky za OEK a v souladu s podmínkami banky byl písemně vyzván k návštěvě pobočky a odřazení daného OEK. To ale klient nikdy neudělal a proto mu byly poplatky účtovány dál. V roce 2011 mu však přesto, že nešlo o chybu banky, byla vrácena částka 2 693 Kč - viz zveřejněný dopis z prosince 2011.
.
Chyba nebyla tedy na straně banky, klient byl vyzván k odhlášení klíče, to však nikdy neudělal. Klientovi jsme tedy poplatky za užívání OEK vrátili přesto, že z naší strany nedošlo k žádnému pochybení a jediným důvodem účtovaných poplatků je to, že se klient doposud (od roku 2008) nedostavil na pobočku, aby byl jeho OEK odhlášen. Klientovi poplatek za OeK nebudeme dále účtovat, i když bychom na to i nadále (až do okamžiku, kdy klient OEK na pobočce odhlásí) měli nárok."

.

HLASUJTE V ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK 2011!



Aktualizováno: Komunikace s bankou může být na dlouhé lokte, klienti o tom vědí své…

Je zajímavé, že ta Raifka je tady na paletě pořád....
Výborně....Vím už určitě,komu nesvěřit svoje peníze.......
Re: výsměch
že vy jste z banky? Z jaké pak?...
Re: výsměch
a proč ty chodíš na přitroublé weby, troubo? Zřejmě si majitel minimálně seznamu.cz, že jsi tak chyt...
výsměch
To je debil, osobně nechápu, proč lidi svoje reklamace píšou zrovna tady, když existují oficiální zá...
Diskutovat (4)