Alena, 22 let:
Zaměstnavatel jí ovládl díky mzdovému předpisu


25. 07. 2019  00:27     Miroslav Zeman     komentáře (0)

ČTVRTEČNÍ SERIÁL - KAZUISTIKA - PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH ČTENÁŘŮ: Alena si po dokončení školy našla práci jako asistentka jednatele. Při své nezkušenosti souhlasila s pracovní smlouvou ve které nebyla uvedena pevná mzda, ale ta měla být stanovena pouze mzdovým předpisem. Tím se Alena zřekla jakéhokoliv vlivu na výši své mzdy. ČTĚTE DÁLE!

 

Alena, 22 let: Zaměstnavatel jí ovládl díky mzdovému předpisu




Alena pracovala dobře a na svůj věk byla překvapivě výkonná a odpovědná. Zaměstnavatel jí stanovil mzdovým předpisem plat ve výši 15 tisíc korun hrubého. Alena s tím byla spokojená a doufala, že se jí plat v průběhu zaměstnání bude zvyšovat. Vše fungovalo poměrně dobře až do doby, kdy si jí začal více všímat její šéf.

Následovalo pozvání na kávu, přátelská komunikace, tykání a určitá vzájemná důvěra. Aleně zpočátku nebylo jednání šéfa divné, ani nepříjemné. Věděla, že když si bude se zaměstnavatelem lidsky rozumět, bude mít lepší podmínky v práci a v budoucnu snad i lepší plat. Ze strany šéfa ale bylo vše chápáno a motivováno něčím jiným. Po několika schůzkách po práci začal šéf Alenu intimně obtěžovat a následně se domáhal i sexu a mileneckého vztahu. To už Aleně nepříjemné být začalo. Alena není z těch, kdo by šel žalovat na sexuální obtěžování v práci, ale rozhodně šéfa upozornila na to, že se jí jeho chování nelíbí a nehodlá ho tolerovat.

Reakce zaměstnavatele byla hysterická a výsledkem bylo snížení platu novým mzdovým předpisem s tím, že Alena nezvládá pořádně svou práci a svou původní mzdu si tak vůbec nezaslouží. Alena byla zoufalá. Už tak poměrně nízká nástupní mzda se jí snížila a ona proti tomu nemůže nic dělat. Musí takovou mzdu strpět, protože jí nemá pevně sjednanou v pracovní smlouvě. Alena se tak musí obejít několik měsíců bez tří tisíc korun, o které jí šéf připravil. Její odmítnutí se promítlo i na napětí v práci, a tak si Alena musí hledat nové zaměstnání. Než si ho však najde, musí počítat s výrazně nižší mzdou.

Alena je tak připravena už nikdy nepodepisovat smlouvu, kde by jí měl zaměstnavatel svévolně určovat mzdu jednostranně svým mzdovým předpisem.

DALŠÍ PŘÍBĚHY OBYČEJNÝCH ČTENÁŘŮ NAŠEHO SERVERU NALEZNETE ZDE!



Alena, 22 let: Zaměstnavatel jí ovládl díky mzdovému předpisu

Diskutovat (0)