Atraktivita stavebního spoření roste, je nejvyšší za 8 let


14. 03. 2019  00:58     Tisková zpráva     komentáře (0)

Stavební spoření získává stále větší popularitu. Jeho atraktivita je podle studie ČMSS nejvyšší za posledních 8 let. Nárůst zájmu o stavební spoření se odráží i ve vyšším počtu uzavřených smluv. Loni zaznamenaly stavební spořitelny růst o 15 %, letos lze očekávat další zvýšení prodejů.

Atraktivita stavebního spoření roste, je nejvyšší za 8 let




Atraktivita stavebního spoření je nejvyšší za posledních 8 let, tedy od vzniku průzkumu, vyplývá z pravidelného šetření IBRS pro Českomoravskou stavební spořitelnu. „Stavebko je dlouhodobě jediným zabezpečeným spořicím produktem, který poráží inflaci. K vyššímu zájmu v poslední době přispívá i potřeba mít naspořeny vlastní peníze při žádosti o úvěr na bydlení,“ vysvětluje důvody růstu atraktivity předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.

 

Roste počet klientů, pro které je uzavření stavebního spoření zajímavé (v %)

V aktuálním průzkumu označilo 41 % klientů stavební spoření jako atraktivní produkt. Ještě na podzim 2017 podobně odpovědělo jen 35 % dotázaných a při vzniku průzkumu v roce 2011 to bylo jen 19 % odpovědí.

Lepší vnímání stavebního spoření se odráží i v nárůstu zájmu o uzavírání nových smluv. Na otázku „Plánujete si uzavřít stavební spoření?“ odpovědělo v posledním průzkumu kladně 12 % lidí. O rok dříve to bylo 10 % a před pěti lety jen 5 procent dotázaných. „Nejen, že se zlepšuje vnímání stavebního spoření, klienti zároveň opravdu chtějí ve stavebku spořit,“ dodal Tomáš Kořínek.  Průzkum dále ukázal, že pro více jak polovinu dotázaných (52 %) je stavební spoření atraktivním produktem pro zhodnocení peněz.

Zájmu o stavební spoření nahrává rovněž fakt, že klienti musejí mít naspořeny vlastní peníze předtím, než si vezmou úvěr na bydlení. To vnímají především mladí lidé, výrazně proto roste počet mladých klientů stavebních spořitelen a lidí, kteří dosud neměli se stavebním spořením žádnou zkušenost.

Rostoucí zájem se projevil už v loňském roce, kdy stavební spořitelny zvýšily své prodeje o 15 procent na více než 480 tisíc smluv (včetně navýšení cílových částek). Pozitivní je i výhled ČMSS na letošní rok, mělo by dojít k dalšímu růstu a spořitelny by mohly uzavřít více než 500 tisíc nových smluv.

Průzkum uskutečnila agentura IBRS v listopadu 2018 na 1000 respondentech z celé České republiky.


 



Atraktivita stavebního spoření roste, je nejvyšší za 8 let

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16432804576

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více