Bankám za loňský rok rekordně klesly zisky. Jsou poloviční


16. 03. 2021  00:36     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Pan Poplatek se zájmem sleduje, jak banky oznamují postupně své výsledky za loňský rok. Ve většině případů jim výrazně klesly zisky a to až na polovinu. České spořitelně se tak zisk snížil o 43 procent, ČSOB pak o 57 procent. Jedná se o rekordní snížení zisku tuzemského bankovního sektoru.

 Bankám za loňský rok rekordně klesly zisky. Jsou poloviční




Své hospodářské výsledky už oznámila Česká spořitelna, která vykázala zisk 10 miliard korun, proti 17,7 miliardám v roce 2019. Tedy pokles činí 43 procent. ČSOB dosáhla zisku 8,5 miliardy korun. V roce 2019 to přitom bylo více než dvojnásobně, tedy 19,7 miliardy korun, a pokles činil 57 procenta. Komerční banka vykázala zisk 8,2 miliardy korun, zatímco v roce 2019 to bylo 14,9 miliardy. A přehlídka pokračuje. UniCredit Bank vydělala 5 miliard, tedy polovinu toho co v roce 2019, kdy vydělala 9,9 miliardy korun.

Co stojí za poklesem zisku bank?

Za poklesem zisku stojí zejména koronavirová krize, která způsobila bankám výrazný výpadek příjmů. Na výrazném úbytku příjmu se také podílely státní regulační zásahy. Banky tak například přišly půl roku o splátky a úroky z hypoték a půjček, které jim v minulém roce výrazně chyběly. O výpadek splátek a úroků sice banky nepřijdou, ale tyto se přesunuly v čase na konec splácení. 

Výpadek výroby a obchodu v důsledku snížení poptávky a uzavření obchodů a služeb je dalším velkým důvodem propadu zisku. Podniky i podnikatelé si méně půjčovali a velké množství se jich dostalo do platební neschopnosti, kdy nejsou schopni plnit své závazky, a to ani vůči bankám. Situace sice není nijak katastrofální, ale na příjmech bank se tato skutečnost výrazně projevila. 

Pokles zisku má i svá pozitiva

Na všem špatném se dá najít něco dobrého, říká si pan Poplatek a vysvětluje: "Pokles zisku bank znamená, že se v loňském roce zastavilo vyplácení dividend ze zisku bank. Díky tomu toty miliardy korun zůstaly doma a neskončily v zahraničí. Zázračně tak skončila platební bilance naší země na rekordní úrovni."

Pomalu však ČNB postupně umožňuje v tomto roce vyplácení dividend zatím v omezeném rozsahu a to na žádost bank. Rozhodně by však nemělo končit až 90 procent zisku bank v zahraničí, jak bylo zvykem v minulosti.



Bankám za loňský rok rekordně klesly zisky. Jsou poloviční

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12605281728

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více