Bankovní poplatky dál krmí zisky bank!


07. 08. 2007  08:38     Miroslav Roch     komentáře (2)

Až o 3,3 % vzrostly příjmy největší české banky z bankovních poplatků a provizí. Celková částka se tak za první pololetí roku 2007 vyšplhala na celých 4, 76 mld. Kč. Dle výpočtů počítadla bankovních poplatků na portálu www.bankovnipoplatky.com činil objem bankovních poplatků zaplacených klienty bank za prvních půl roku 16 mld. Kč.





Až o 3,3 % vzrostly příjmy největší české banky z bankovních poplatků a provizí. Celková částka se tak za první pololetí roku 2007 vyšplhala na celých 4, 76 mld. Kč. Dle výpočtů počítadla bankovních poplatků na portálu www.bankovnipoplatky.com činil objem bankovních poplatků zaplacených klienty bank za prvních půl roku 16 mld. Kč.

 

Hlavním zdrojem příjmů z poplatků se staly platební transakce. Právě tento segment je nejvíce kritizovaný klienty bank. Je tedy zřejmé, že banky hodlají i nadále v masové míře využívat příjmů z poplatků pro vylepšování svých hospodářských ukazatelů bez ohledu na názor a přání svých klientů.

K růstu příjmů tvořených bankovními poplatky, přispěl i růst počtu transakcí provedených na sporožirových účtech, který činil 151 milionů transakcí a proti stejnému období minulého roku se zvýšil o 4,8 %

 

Výnos z úroků se zvyšuje ještě rychleji

Vysoká poptávka po spotřebitelských úvěrech a hypotékách podpořila zásadním způsobem růst příjmů bank z úroků. Jen u největší české banky se výnosy z úroků zvýšil o celých 11,3 % na 11, 56 mld. Kč.

 

Rekordní výše dosáhl i objem poskytovaných hypotečních úvěrů, který byl vyšší o celých 55 % oproti stejnému období loňského roku.

 

Poplatky přispívají klienti miliardami zahraničním vlastníkům

Vysoké bankovní poplatky, kterými banky trestají své klienty zato, že využívají jejich služeb banky často odůvodňují nutnost vysokých investic do bank a informačních systémů.

V minulosti banky skutečně významně do těchto segmentů investovaly. Tyto investice však dále zvýšily produktivitu práce v bankách a dále zvýšily jejich zisky. Navíc se zde nabízí otázka: Proč banky nehradí investice ne svůj rozvoj ziskem s úroků, který roste meziročně ještě rychleji? Úrok je navíc standardní položka, na které banky vydělávají a kterou jim nikdo nevyčítá.

Faktem také je, že stále větší sumy ze svých zisků banky vyplácejí jako dividendy svým akcionářům, kteří se těší na zisky, které jim jejich české dcery přinesou.

Částky vyplácených dividend představují miliardy korun ročně a jejich výše bude neustále růst s tím, o kolik se budou snižovat investice do vlastních bank.

Lze tak říci, že klienti svými bankovními poplatky přispívají na tučné dividendy akcionářům bank. Do budoucna to zřejmě nebude jinak.

_______________________________________________________________

Nebojte se a oznámkujte svou banku! Ukažte bance, co se vám u ní nelíbí a co naopak oceňujete!

Dejte bance svou známku od 1 do 5 pouze na našem serveru www.bankonvnipoplatky.com

Oznámkovat banku můžete ZDE!!

_______________________________________________________________________ 



Bankovní poplatky dál krmí zisky bank!

Diskutovat (2)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15732940176

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více