Banky mají našlápnuto k rekordním ziskům. Desítky miliard z dividend zamíří do zahraničí


14. 02. 2022  09:08     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Banky mají za rok 2021, ale i v dalších letech namířeno k rekordním ziskům. Může zato oživení ekonomiky po uvolnění restrikcí, dramatické zvyšování úrokových sazeb a stále vysoký zájem o hypoteční úvěry.

Banky mají našlápnuto k rekordním ziskům. Desítky miliard z dividend zamíří do zahraničí




První banky oznámily své hospodářské výsledky za rok 2021. Jejich zisky se zvyšují i o dvojnásobek proti roku 2020. Jistě, rok 2020 byl pro banky absolutně nejhorší. Byly postiženy jak útlumem ekonomiky, která se několikrát zcela uzavřela, tak i částečně dobrovolným a částečně vynuceným moratoriem na splácení úvěrů. 

V roce 2020 také poklesly úrokové sazby na svá minima a činily pouhá 0,25 procenta. V době epidemie tak klesly zisky bankám v průměru na polovinu.

Dvojnásobné zvýšení zisků, které zatím můžeme pozorovat, tak znamená v podstatě návrat bank k původním ziskům, a ještě nějakým těm miliardám navíc. Vysokým ziskům hraje bankám vše do karet. Ještě lepší zisky tak mohou banky očekávat v roce 2022, kdy by se měly úrokové sazby dostat na vrchol. Česká národní banka se totiž netají tím, že úroky budou narůstat minimálně ještě do poloviny roku. Banky na vyšších úrocích výrazně participují. Mohou si dovolit zvyšovat úrokové sazby, a to dokonce i statisícům klientům, kterým aktuálně končí fixace u hypotečních úvěrů. Nárůst úroků znamená pro banky desítky miliard korun dodatečných příjmů. 

Další velkou výhodou je, že banky mohou bez rizika ukládat přebytky peněz na účty České národní banky, která je odmění právě vysokou úrokovou sazbou. Banky tak nejsou nuceny půjčovat klientům za každou cenu a přebytky hotovosti prostě mohou uložit za skvělých podmínek u ČNB.

Bohužel však vedlejším důsledkem zvyšujících se zisků, které banky nejsou absolutně schopné absorbovat, jejich odliv do zahraničí. Již z minulosti víme, že ve formě dividend odtékalo i 90 procent zisků bank do zahraničí. Pro tuzemskou ekonomiku se jedná o velkou ztrátu a zátěž. Banky tak v tuzemsku investují jen minimálně, resp. minimální část zisku. Dávají přednost posílením účtů zahraničních vlastníků bank. Pro představu odteče ročně z České republiky částka dividend, která je až o třetinu vyšší než je celoroční schodek státního rozpočtu. V rekordních časech takto odtékalo i více než 400 miliard korun za rok. 



Banky mají našlápnuto k rekordním ziskům. Desítky miliard z dividend zamíří do zahraničí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12479982640

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více