Banky s poplatky do budoucna počítají. Ale v menším rozsahu - I. díl


26. 01. 2017  00:22     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Anketa o nejabsurdnější bankovní poplatek po 11 letech končí. Za tu dobu, od roku 2005, ukázala na skutečně absurdní bankovní poplatky z nichž mohou čtenáři serveru Bankovní poplatky vybírat ten historicky nejabsurdnější. Který poplatek hodnotí jako nejabsurdnější samotné banky?

Banky s poplatky do budoucna počítají. Ale v menším rozsahu - I. díl




Jedenáct absurdních poplatků, které anketa v průběhu svého působení odhalila, lidé nepochopili a postrádají jejich logiku a smysl. V průběhu doby také o nejabsurdnějších poplatcích rozhodovalo a svůj hlas některému z nich dalo více než tři sta tisíc čtenářů a klientů bank. Jednalo se tak zdaleka o největší hlasovací anketu ve finančním a bankovním sektoru vůbec.

Banky s poplatky počítají. Jejich počet ale bude menší a budou se snižovat

Poplatky jsou i v současnosti jedním z důležitých zdrojů příjmu bank. Jejich objem se však v posledních pěti letech postupně snižuje. K největšímu poklesu poplatků došlo zatím v loňském roce, kdy za tři čtvrtletí poklesly příjmy bank z poplatků a provizí o celých 8 %. Zároveň platí, že všechny banky bez výjimky nabízejí ve svém portfoliu alespoň jeden běžný účet bez poplatku za vedení. Aby jste však u některých bank na bezpoplatkový účet dosáhli, musíte splnit jednu nebo více podmínek. Nejčastějšími podmínkami jsou například minimální platba kartou, nebo počet plateb kartou, minimální obrat na účtu, nebo udržování minimálního zůstatku na tomto účtu. Pokud podmínku klient nesplní, je mu poplatek bez milosti bankou stržen.

Jaké tedy mají jednotlivé banky s poplatky plány?

Air Bank bude zpoplatňovat jen skutečně nákladné služby

Air Bank neuplatňuje a v budoucnu ani nebude uplatňovat žádný z absurdních poplatků. I sazební poplatků této banky je velmi jednoduchý, srozumitelný a nalezneme na něm skutečně několik poplatků. Ke zpoplatňování banka přistoupí pouze v případě skutečně nákladných a náročných služeb, nebo u služeb u nichž to má reálný smysl.

„Dál se chceme držet naší filozofie neúčtovat klientům absurdní poplatky. Poplatky chceme mít dál jen u transakcí, s kterými máme samy nějaké nezanedbatelné přímé náklady, nebo u služeb, které klientům přináší nějakou užitečnou hodnotu navíc, že jim platit rozumný poplatek vadit vůbec nebude,“ slibuje tiskový mluvčí Air Bank Vladimír Komjati.

Expobank CZ poplatky pravidelně reviduje a jejich počet snižuje

Expobank CZ chce jít i v budoucnu cestou pravidelné revize poplatků, jejich výše i počtu. Hlavním cílem je pak zjednodušování sazebníku, který by měl být pro klienty absolutně srozumitelný a co nejméně rozsáhlý. I v případě Expobank CZ platí, že poplatky budou uplatňovány pouze v případě individuálních služeb a služeb, které jsou nákladově náročné.

Poplatková politika prochází na úrovni celé banky pravidelnou revizí. Cílem této aktivity je upravovat počet poplatků, případně jejich výši a zjednodušovat sazebníky. Poplatky typicky uplatňujeme zejména tam, kde se jedná o individuální služby nebo o služby, jejichž poskytování generuje bance další náklady,“ tvrdí tisková mluvní Expobank CZ Alena Nováková

mBank je alternativou bez zbytečných poplatků

mBank sama sebe charakterizuje jako alternativu bez zbytečných poplatků. Tedy uplatňovat bude i do budoucna pouze poplatky, které nejsou zbytečné a z pohledu této nízkonákladové banky jsou nějakým způsobem opodstatněné.

Pohled mBank je jasný, a sice i přes stále rostoucí regulaci být transparentní a klientům, kteří naše produkty a služby používají, nabídnout alternativu bez zbytečných poplatků,“ sděluje tiskový mluvčí mBank Pavel Vlček.

UniCredit Bank chce být především čitelná a srozumitelná

UniCredit Bank chce být pro své klienty srozumitelná a čitelná a s tím souvisí i srozumitelná poplatková politika. Klient vždy musí přesně vědět za co platí a tato platba a poplatek musí mít svou logiku a opodstatnění. UniCredit banka se neohrazuje proti poplatkům jako takovým, ale zastává srozumitelnost poplatkové politiky banky.

„V UniCredit Bank chceme i nadále klientům nabízet inovativní, jednoduché a lehce srozumitelné služby. K tomu patří i srozumitelná poplatková politika,“ říká tiskový mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

Raiffeisenbank bude zvýhodňovat aktivní klienty

Raiffeisenbank chce i ve své poplatkové politice zastávat místo nejzajímavější a nejatraktivnější alternativy pro své klienty. Stejně jako dosud bude Raiffeisenbank i v rámci poplatků motivovat své klienty k užívání produktů a služeb banky. Motivací nebudou pouze nízké či nulové poplatky, ale také různé bonusy, na něž jsou klienti této banky zvyklí.

Nadále budeme zvýhodňovat klienty, kteří využívají naše produkty, nebo naši banku doporučují svým známým. Nadále se budeme snažit být nejzajímavější alternativou pro klienty v důležitých parametrech nabídky produktů,“ vysvětluje tisková mluvčí Raiffeisenbank Petra Kopecká.



Banky s poplatky do budoucna počítají. Ale v menším rozsahu - I. díl

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15655429792

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2670
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7180
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8355
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5095
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,1005
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,3900
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0773
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více