Banky SLSP a VÚB prý jejich obchodníci připravili o statisíce eur


19. 08. 2010  05:33     ČTK     komentáře (0)

Dvě největší slovenské banky, Slovenská spořitelna (SLSP) a VÚB, pravděpodobně přišly při obchodech s dluhopisy o statisíce eur. O peníze je údajně připravili jejich vlastní obchodníci, kteří při obchodech využívali zprostředkovatele.





Ti si při obchodech část kupní ceny ponechali. Informoval o tom dnes internetový portál eTrend.sk. Do transakce měla být zapojena i česká pobočka jedné ze světových bank. Případ vyšetřuje nejen slovenská policie, ale také Česká národní banka (ČNB). V Česku se podle zdrojů internetového portálu měl nacházet další důležitý článek řetězce, přes který se podezřelé transakce realizovaly. Část obchodů údajně směrovala přes českou pobočku jedné z velkých světových bank. ČNB se k případu nevyjádřila. Obchodníci bank podle portálu vzájemně obchodovali se státními dluhopisy, které nebyly na bratislavské burze velmi likvidní. Rozdíl mezi oficiální nákupní a prodejní cenou tak byl podle portálu vysoký. Obchodníci, kteří znali strategii svých zaměstnavatelů, však dokázali uskutečnit obchody podle limitu banky. Cenné papíry prodali nebo koupili za schválenou cenu, údajně však přitom využili zprostředkovatele, u kterého se rozdíl v ceně obchodu rozložil. Největší část rozdílu přitom měla zůstat na účtu, z kterého mohli profitovat samotní obchodníci. Podezřelé transakce jako první odhalila SLSP, následně začalo vyšetřování i v dalších peněžních ústavech. Poté je objevili také ve VÚB. Nekorektní obchody se prý uskutečnily na přelomu let 2009 a 2010. Podle VÚB se jedná o dva obchody, SLSP připustila několik obchodů. Další podezřelé operace v posledních dvou letech banky údajně nenašly. Zprostředkovatelé obchodů si podle samotných bank nechali více než milion eur (24,8 milionu Kč). eTrend.sk však tvrdí, že to mohlo být přes 13 milionů eur. SLSP, VÚB a slovenská centrální banka (NBS) již podaly trestní oznámení kvůli podezření z nekorektních obchodů. Případ se stále vyšetřuje, NBS se k němu nechtěla vyjádřit.

Podezřelí obchodníci, dva ze SLSP a dva z VÚB, již z bank na vlastní žádost odešli. Obě banky tvrdily, že opakování podobného případu chtějí zabránit zpřísněním vnitřní kontroly, podrobnosti však neuvedly.



Banky SLSP a VÚB prý jejich obchodníci připravili o statisíce eur

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16519680544

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,1550
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4670
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8270
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3610
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,6875
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0552
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více