Banky své služby opět zkvalitňují. Jaká banka je tou nejlepší?


30. 01. 2019  02:13     pujcka.co     komentáře (0)

V českých bankách se po letech opět dočkáváme kvalitnější obsluhy, a to i přestože sehnat dobré zaměstnance dnes není lehký úkol. Nízká nezaměstnanost v řadě oblastí kvalitu služeb snižuje. V bankách je tomu ale naopak, vyplývá to z průzkumu společnosti Market Vision. Jaká banka je tou nejlepší?

Banky své služby opět zkvalitňují. Jaká banka je tou nejlepší?




Agentura Market Vision si vzala na paškál české bankovní domy. V průzkumu hodnotila kvalitu služeb jednotlivých peněžních ústavů. A výsledek je velmi překvapivý. Po letech banky dokázaly zastavit pokles a navrací se na dřívější úroveň. Navíc se pozvolna stírají rozdíly mezi bankami. Mezi těmi nejlepšími jsou jak tradiční velké banky, jako je například Česká spořitelna, tak i menší takzvané nízkonákladové jako Air bank a mBank.

Ještě v roce 2017 byly rozdíly mezi finančními institucemi značné. Nejlépe a nejhůře hodnocenou banku mezi sebou dělilo 32 procentních bodů, v loňském roce už rozdíl činil pouhých 12 procentních bodů. Navíc došlo i k navýšení indexu průměrného tržního benchmarku, ten předloni dosahoval 51 %, loni už 55 %.

V čem se banky zlepšily a v čem naopak stále pokulhávají?

Průzkum byl prováděn pomocí takzvaného mystery shoppingu, kdy spolupracovníci agentury obcházeli jednotlivé pobočky bank s nejrůznějšími požadavky. Ti pak hodnotili, jak se personál banky popral s daným úkolem. Avšak mystery shoppery nezajímalo pouze řešení jejich problému, hodnotili také to, zda bankéř dokáže využít situace a nabídnout další bankovní služby, především pak půjčku.

Skrytý potenciál půjčky byl v loňském roce využit více než v tom předloňském. Ukazatel zaznamenal meziroční nárůst o 14 procentních bodů. Zatímco v roce 2017 bankéři vyřešili pouze primární požadavek ve 40 % případech, v roce 2018 už to bylo jen ve 33 % případech.

Bohužel komplexní analýza skutečných potřeb klienta je ale stále největší slabinou většiny bank. V této oblasti tak mají peněžní ústavy ještě co zlepšovat.

Jaké banky v průzkumu obstály nejlépe?

Do průzkumu byly zahrnuty banky, jako jsou například Air Bank, Česká spořitelna, ČSOB, Komerční banka, Equa Bank, mBank, MONETA Money Bank, Raiffeisenbank nebo UniCredit Bank.

Tou nejlépe hodnocenou bankou s výsledkem 61 % byla Air Bank, na druhém místě s 59 % se umístila Česká spořitelna a třetí místo obsadila mBank s 58 %. Co se konkrétních poboček týká, těmi TOP byly pražská pobočka Air Bank na Chodově a olomoucká pobočka mBank v Galerii Šantovka. Obě získaly neskutečných 91 %.

Výsledky byly analyzovány vždy z deseti návštěv každé banky, mystery shopping pak probíhal v loňském roce od 29. října do 23. listopadu.



Banky své služby opět zkvalitňují. Jaká banka je tou nejlepší?

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více