Banky vydaly klientům skoro půl milionu bezkontaktních karet.


16. 07. 2012  09:31     ČTK     komentáře (0)

Češi v obchodech stále častěji platí bezkontaktními kartami. Banky jich už vydaly klientům skoro půl milionu. Vyplývá to z informací, které ČTK získala od finančních ústavů. Jako první začala tyto karty nabízet loni v červnu Citibank, v říjnu ji následovala Česká spořitelna. Letos v červnu nabídla karty vybavené technologií bezkontaktního placení Fio banka.





Bezkontaktních platebních karet spořitelna vydala 440 tisíc, Citibank 30 tisíc. Hlavními výhodami bezkontaktních plateb jsou rychlost a jednoduchost. Zákazník nemusí zasouvat kartu do čtečky ani zadávat PIN. Ten je nutné zadat pouze v případě, když platba přesáhne 500 Kč.

Zákazníci mohou bezkontaktními kartami zaplatit už ve stovkách prodejen, například v obchodech BILLA, Interspar, Datart nebo C&A. Letos přibudou bezkontaktní terminály v prodejnách KIKA, Makro, Hornbach a desítkách dalších.

Banky si od bezkontaktních plateb slibují, že díky nim budou zákazníci využívat karty i na menší nákupy. "Tyto karty jsou zaměřené na mikroplatby, kde mají nahradit hotovost a kde je požadavek na rychlost a uživatelský komfort," řekl ČTK výkonný ředitel Sdružení pro bankovní karty Roman Kotlán. "Pokud jde o bezpečnost, tak transakce bezkontaktní kartou je v některých ohledech bezpečnější než transakce klasickou platební kartou."

.

"Od počátku letošního roku provedli naši klienti více než 245 tisíc transakcí bezkontaktní technologií v objemu téměř 100 milionů korun," řekl ředitel Kartového centra České spořitelny Miroslav Křečan. Každý měsíc objem transakcí narůstá, dodal. "Bezkontaktní technologie je zdarma zaváděna postupně na všechny typy Citi kreditních karet," uvedla mluvčí Citibank Eva Chaloupková.

Bezkontaktní platby letos nabídnou další finanční ústavy. ČSOB se zaměřila na vybavení obchodníků terminály. "V následujících týdnech a měsících se zaměříme na obchody, kde je kladen důraz na rychlost odbavení zákazníka a kde je průměrná karetní transakce do 500 Kč. Jde hlavně o supermarkety, čerpací stanice nebo lékárny," řekla mluvčí banky Pavla Hávová. Samotné bezkontaktní karty plánuje ČSOB klientům nabídnout na konci roku, stejně jako mBank.

Raiffeisenbank testuje pilotní provoz bezkontaktních terminálů u několika vybraných obchodníků, s vydáváním karet počítá později. "Momentálně je pro nás prioritou v oblasti nových platebních technologií spuštění plateb prostřednictvím mobilních telefonů Mobito," uvedl mluvčí banky Tomáš Kofroň.



Banky vydaly klientům skoro půl milionu bezkontaktních karet.

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15583939552

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2620
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7020
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8330
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5365
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9990
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4050
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0774
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více