Banky začínají nabízet islámské účty. Některým klientům se to nelíbí


28. 01. 2016  00:20     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Banky, zejména v zemích našich západních sousedů, kde žije rozsáhlá muslimská populace nabízejí islámské účty. Cílí tak právě na skupinu muslimů žijících v těchto zemích. Zavádění těchto služeb sklízí i kritiku. ČTĚTE DÁLE!

Banky začínají nabízet islámské účty. Některým klientům se to nelíbí




Zatím poslední z bank, která od února spouští službu islámských účtů je rakouská Bawag PSK. Banka tak vyslyšela hlasy početné muslimské komunity v Rakousku, která čítá 600 000 lidí. Už nyní působí na bankovních trzích banky původem z islámských zemí. Jedná se  například o banky ze Saudské Arábie, nebo banky ze Spojených arabských emirátů. Tyto banky samozřejmě poskytují služby dle islámského práva s respektováním zákonů regulujících bankovnictví v zemích, kde působí. 

Konkurovat těmto bankám se rozhodly i čistě evropské banky, které zařazují do svých služeb právě specializované účty a úvěry pro muslimské obyvatele, jejichž počet v Rakousku, Německu či Francii v posledních letech a měsících výrazně roste. 

Nabídka služeb pro muslimy přitom vzbuzuje některé velmi negativní reakce. Banky jsou kritizovány za to, že podporují svou politikou příliv utečenců z muslimských zemí. Klienti banky pak také kritizují zavádění služeb pro muslimy jako jejich zvýhodňování na úkor současných klientů. Banky však reagují v tom smyslu, že i islámský účet si mohou otevřít všichni lidé, kterým se bude zdát výhodný bez ohledu na jejich vyznání.

Islámské bankovnictví je totiž výrazně specifické a odlišné od pojetí bankovnictví jak ho známé z Evropy či jiných západních zemí. Hlavní důraz klade islámské bankovnictví na správu a zájem o věci veřejné, nadační činnost a podporu veřejných a užitečných projektů. Hlavním smyslem islámského bankovnictví není hromadění kapitálu, ale jeho využívání ke společenským a nadačním účelům. Islámské bankovnictví odmítá úrok a považuje ho za lichvu. Banky v islámských zemích naopak vstupují přímo do projektů, které financují a přebírají spolu s dlužníkem odpovědnost za výsledek daného projektu. Financují se pak podílem na zisku a dalších výnosů financovaného projektu, nikoliv úroky.

Islámské bankovnictví má i další specifika, která jsme popsali v našem velkém seriálu o islámském bankovnictví, který si můžete přečíst na následujícím odkazu.

NÁŠ VELKÝ SERIÁL O ISLÁMSKÉM BANKOVNICTVÍ SI MŮŽETE PŘEČÍST ZDE!



Banky začínají nabízet islámské účty. Některým klientům se to nelíbí

Diskutovat (0)