Bez dcerky neodejdu. Jak to funguje, když máte dítě s cizincem


20. 09. 2023  06:51     Miroslav Zeman     komentáře (1)

Právní poradna: Paní Lenka má dceru s cizincem, konkrétně s Indem. V Indii také několik let i s dcerou a manželem žila. Když si manžel naše milenku a přestal se o rodinu zajímat, hodilo se mu, že Lenka s dcerou odjeli zpět do ČR. Po rozchodu s milenkou se začal o dceru zajímat a dožaduje se jejího vrácení zpět do Indie. Lence vyhrožuje, že podá žalobu a bude se domáhat soudní cestou navrácení dcery zpět.

Bez dcerky neodejdu. Jak to funguje, když máte dítě s cizincem




Dítě by mělo žít v místě, kde je zvyklé a kde se již delší dobu nachází a žije. V tomto případě Lenka žila s dcerou v Indii do jejích tří let. Dva roky již žije v České republice a stále je vdaná za Inda. Jakou šanci bude mít Ind získat dceru zpět do Indie do své výlučné péče?

Lenka, lékařka rychlé záchranné služby, 33 let

Už dva roky žiji s dcerou v České republice. Před tím jsme tři roky žili s manželem v Indii. Manžel měl milenku, kdy se mu hodilo, že se z Indie odstěhujeme a nebudeme ho obtěžovat v jeho záletech. S přestěhováním souhlasil, i když to nebylo výslovně napořád, ale spíše jen dočasně. Když ho zálety přešly, začal nás obtěžovat, nadávat mi a nutit mě, abych dceru vrátila zpátky do Indie. Samozřejmě mi nabídl i šanci na návrat do Indie, ale to rozhodně nehodlám využít. Nechci už svou životní chybu opakovat. Manžel mi teď vyhrožuje, že dceru dostane zpět do Indie ať už budu chtít nebo ne. Radil se prý s právníkem a má prý na návrat dcery právo, protože je jejím otcem, dcera má indické občanství a v Indii tři roky žila hned po narození. Jestli prý nedostanu rozum, tak už pak prý dceru nikdy neuvidím.

Mám velký strach. Co když opravdu o dceru přijdu a ta bude muset odjet za otcem do Indie? Otec není chudý, ale ta země je hodně zaostalá a já už bych se tam nikdy nevrátila. Má skutečně otec právo na návrat dcery, když už je tady dcera zvyklá, chodí tu do školky, má tu doktorku a je tu se mnou ráda?

Odpověď právníka:

Mám radost, že Vás mohu potěšit. Z toho jak jste popsala celou situaci vyplývá, že se nemusíte o dceru obávat. Předně doporučuji co nejdříve podat k místnímu soudu, tedy v místě, kde s dcerou žijete návrh na určení poměrů dcery kde budete žádat svěření dcery do Vaší péče a soud současně určí otci výživné. Zřejmě se v rámci řízení bude i otec domáhat svěření dcery do své péče, nebo minimálně bude požadovat, aby mohl realizovat s dcerou styk i v Indii.

Na svěření do péče otec mít šanci reálně nebude, protože dcera zde již žije dva roky, je zde doma a má zde bydliště a Vy se o ni řádně staráte. Navíc jste dceru odnikud neunesla, ale otec s Vaším přestěhováním souhlasil, byť jen dočasně. Dva roky ale nelze považovat z hlediska dítěte za dočasné řešení. Jedná se téměř o půl života dítěte, které již žije v České republice. Soud tak zcela jistě nebude vytrhovat dceru z jejího domova, od její maminky a vyhánět ji z České republiky. To je nesmyslná představa. Jediné čeho se otec může domoci je styk s dcerou v Indii například o letních prázdninách, kdy může dceru v České republice vyzvednou, odletět s ní do Indie a pak ji zase vrátit zpět. Je dosti pravděpodobné, že na toto bude nárok mít. Otázkou je pak délka a rozsah takového styku. Obecně se vychází z toho, že dcera je multikulturním dítětem dvojí národnosti a má právo být ve styku i s kulturou a zemí svého otce. Tedy nelze otci zakázat, aby mohl po nějakou přiměřenou a pro dítě nezatěžující dobu s ní vykonávat i styk v Indii.

PRÁVNÍ PORADNU VÁM PŘINÁŠÍ NEJVĚTŠÍ SERVER PRO LAIKY WWW.PROFIPRAVNIK.CZ

Kdo řeší spory ohledně poměrů dítěte jehož druhý rodič je cizinec:

- UMPOD, tedy úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí v Brně

- Soud místně příslušný bydlišti dítěte

- Věc i situaci a vztah dítěte k rodičům také může hodnotit znaleckým posudkem dětský psycholog



Bez dcerky neodejdu. Jak to funguje, když máte dítě s cizincem

Prázdniny v Indii
Dopředu říkám, že nejsem znalec poměrů v Indii a nikdy jsem tam nebyl. Na druhou stranu bych se vůbe...
Diskutovat (1)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12598014048

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více