Bez novely zákona o ČNB budou prý tuzemské banky poškozeny


11. 01. 2019  00:51     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Zástupci České národní banky kritizují odklady v příjetí zákona o ČNB, který má naší centrální bance umožnit závazně nařizovat bankám parametry a podmínky poskytování úvěrů na bydlení. 

Bez novely zákona o ČNB budou prý tuzemské banky poškozeny




ČNB se závazné regulace hypoték nevzdává

Česká národní banka se o větší regulaci bank v souvislosti s poskytováním úvěrů na bydlení, tedy hypoték pokouší již několik let. Zatím však úspěšná nebyla a její snahy narážely na velký odpor zejména v poslanecké sněmovně. Dosud jsou návrhy České národní banky na zpřísňování parametrů a podmínek poskytování hypoték vydávány pouze ve formě doporučení. 

K regulaci hypoték dochází již několik let

Je však nutné uvést, že doporučení České národní banky jsou ze strany komerčních bank až na výjimky dodržovány a banky je respektují. Díky tomu došlo již v minulosti k postupnému zpřísňování podmínek hypoték například ve formě povinných vlastních zdrojů žadatele ve vztahu k hodnotě nemovitosti, nebo k omezení podílu hypoték v rozsahu 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti. Loni v říjnu také došlo k výraznému zpřísnění podmínek pro poskytování hypoték v podobě závaznéh podílu výše úvěrů na příjmech žadatelů. 

Česká národní banka však trvá na tom, že její regulativní činnost ve vztahu k hypotékám má být pro banky bezpodmínečně závazná. Snaha o prosazení regulace jde až tak daleko, že se víceguvernér ČNB Marek Mora nechal slyšet, že odklad přijetí zákona o České národní bance může přímo banky poškodit. 

Zpřísňování hypoték provází i kritika

Zpřísňování hypoték v době pokračujícího poklesu ekonomického růstu však někteří ekonomové a poslanci kritizují. Přemrštěná regulace totiž může dle kritiků zabránit velké části populace dosáhnout na vlastní bydlení. Regulace navíc nemusí vést vůbec k poklesu růstu cen nemovitostí, protože vysoká cena je způsobena především nedostatkem nových bytů a domů na trhu. Viníkem problémů ve výstavbě je velmi zdlouhavé a náročné stavební řízení, kde se Česká republika umístila až na 153 místě na světě.



Bez novely zákona o ČNB budou prý tuzemské banky poškozeny

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více