Bezkontaktní placení je stále běžnější


03. 09. 2014  00:29     Zdeněk Bubák (Finparáda)     komentáře (0)

Bezkontaktní platby jsou dnes v Česku úplnou samozřejmostí. Podle Sdružení pro bankovní karty například během 2. čtvrtletí 2014 byla v obchodních místech uskutečněna bezkontaktní kartou, resp. aplikací s využitím NFC technologie téměř každá druhá transakce. Na domácím trhu je vydáno více než 5 mil. bezkontaktních karet, které lze využít ve více než 56 000 obchodních místech.

Bezkontaktní placení je stále běžnější




Ve 2. čtvrtletí bylo v Česku uskutečněno téměř 50 milionů bezkontaktních transakcí v objemu téměř 25 mld. Kč. Sdružení pro bankovní karty evidovalo ve 2. čtvrtletí 2014 v České republice celkově 10,63 mil. platebních karet, tj. bezkontaktních i klasických.

Podle průzkumu MasterIndex, který si každoročně nechává zpracovat MasterCard, by chtělo 52 % Čechů platit ve veřejné dopravě bezkontaktní platební kartou. Společnosti MasterCard, ČSOB, Mikroelektronika a Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPML) tento trend následují a dnes uvádí do provozu nový bezkontaktní prodejní automat na nákup jízdenek MHD.

Liberec je po Praze teprve druhým městem ČR, které nabídne zákazníkům městské hromadné dopravy možnost zaplatit za jízdenku z prodejního automatu bezkontaktní platební kartou. Automat je umístěný na terminálu MHD Fügnerova v Liberci. Vedle možnosti bezkontaktního placení je stejně jako doposud možné provést i platbu mincemi. Prodejní automat umožňuje zakoupení papírových jízdních dokladů pro zónu Liberec a relaci Liberec - Jablonec.

Bezkontaktní placení je v České republice velmi úspěšné. Z hlediska budoucího rozvoje veřejné dopravy je proto implementace moderních platebních prostředků naprosto klíčová,“ říká Martina Kirchrathová, ředitelka pro rozvoj komerčních řešení ze společnosti MasterCard.

ČSOB a Era mají v oblasti bezkontaktních plateb bohaté zkušenosti. Cílem všech našich inovací v této oblasti je zvyšovat komfort uživatelů a postupně umožnit akceptaci karet i v odvětvích či místech, kde to dosud nebylo možné nebo obvyklé. Věříme, že jednoduché, pohodlné a rychlé zaplacení jízdenek bezkontaktní kartou občané i návštěvníci Liberce ocení a že podobných jízdenkomatů bude přibývat, stejně jako měst, kde se s nimi cestující budou moci setkat,“ říká Roland Katona, manažer Acquiring a e-commerce ČSOB a Ery.

Kromě placení u obchodníků a v MHD lze dnes bezkontaktně zaplatit i v prodejních automatech. K bezkontaktnímu placení se používají nejen platební karty, ale i bezkontaktní nálepky, které můžete nalepit třeba na mobilní telefon.

Zajímavé případy naší VRBY naleznete ZDE!



Bezkontaktní placení je stále běžnější

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15694147904

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více