Bezkontaktními kartami MasterCard lze zaplatit na stále více místech včetně automatů


25. 06. 2014  14:28     TZ     komentáře (0)

V České republice se bezkontaktně uskutečňuje přibližně jedna třetina transakcí kartami MasterCard® a Maestro®. Na tomto trendu se podílí masové zavádění bezkontaktních karet a terminálů, které začalo v loňském roce. Na konci Q1 2014 tak bylo vydáno 2,2 milionu bezkontaktních karet MasterCard s technologií PayPassTM a nainstalováno téměř 50 tisíc bezkontaktních terminálů. Vyplývá to ze statistik, které za 1. čtvrtletí 2014 zveřejnilo Sdružení pro bankovní karty[1].



[1] www.bankovnikarty.cz

Bezkontaktními kartami MasterCard lze zaplatit na stále více místech včetně automatů




Bezkontaktní technologie PayPassTM je natolik flexibilní, že je možné ji aplikovat nejen do standardních karet, ale také do mobilního telefonu, hodinek, přívěsků na klíče nebo samolepek. Češi si bezkontaktní placení oblíbili nejrychleji ze všech Evropanů a brzy budou moci tím to způsobem zaplatit nejen u obchodníků. Výrobci automatů totiž postupně do zařízení instalují bezkontaktní terminály. Bez nutnosti hledat mince je nyní možné zaplatit přibližně ve 200 automatech DELIKOMAT po celé České republice. Ty jsou umístěny ve školách, veřejných institucích, nádražích, zdravotnických a sportovních zařízeních.

„Z průzkumu MasterCard víme, že si 80 % Čechů uvědomuje, jak je hotovost špinavá a zachází s ní opatrně. Díky bezkontaktním terminálům v nápojových, jídelních a brzy také jízdenkových automatech městské hromadné dopravy už nemusíme řešit špinavé ruce ani těžké mince, ale rychle a bezpečně zaplatit,“ říká Martina Kirchrathová, ředitelka pro rozvoj komerčních řešení MasterCard ČR a SK.

Ředitel dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou, Luboš Wejnar, trend používání bezkontaktních karet a terminálů považuje za správný krok směrem k zákazníkům v rozšiřování služeb. „V Liberci umístíme jeden nápojový automat v místě největší koncentrací lidí, a to na terminálu MHD a zvažujeme také zakoupení automatu na jízdenky MHD, který bude vybaven touto technologií“, zdůraznil Wejnar.

MasterCard jakožto lídr v inovacích poprvé použil bezkontaktní platbu v roce 2005 a díky současnému vývoji otevřel možnosti využití této technologie i v dopravě.

„Máme vyzkoušená řešení umožňující více účelné využití bezkontaktní bankovní karty. Už jsme jen malý krok od toho, aby i u nás fungovala také jako dopravní karta, vstupenka na sportovní i kulturní akce a zároveň identifikátor účastníků akcí, “doplnila Martina Kirchrathová.

Na aktuální téma dopravy se letos zaměřil i projekt MasterCard česká centra rozvoje, který se již sedmým rokem věnuje hodnocení ekonomické situace českých krajů a měst.

Projekt MasterCard česká centra rozvoje se již sedmým rokem věnuje hodnocení ekonomické situace českých krajů a měst. V letošním roce se zaměřuje na analýzu systémů veřejné dopravy ve všech 14 krajích. Cílem studie je poskytnout vzájemně srovnatelné informace, které budou užitečné pro dopravce i zastupitele krajů a krajských měst.  Hlavními řešenými tématy jsou fungování dopravních systémů, rozsah služeb pro cestující, platební prostředky, financování a další témata specifická pro jednotlivé kraje. Metodika projektu stejně jako v minulých letech vzniká na půdě Vysoké školy ekonomické v Praze.

Další zajímavé zprávy z bank naleznete ZDE!



Bezkontaktními kartami MasterCard lze zaplatit na stále více místech včetně automatů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12585823792

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více