BLBÁ BLONDÝNA:
LEHKOMYSLNOST SE NEVYPLÁCÍ, „ŽIVÝ PRACHY“ MOHOU VYJÍT HODNĚ DRAHO


03. 12. 2014  14:56          komentáře (0)

Půjčujte si jen od bezpečných a prověřených společností. Nepodepisujte to, čemu nerozumíte

BLBÁ BLONDÝNA: LEHKOMYSLNOST SE NEVYPLÁCÍ, „ŽIVÝ PRACHY“ MOHOU VYJÍT HODNĚ DRAHO




Čtvrtým a posledním příběhem vstupuje Blbá Blondýna do světa spotřebitelských úvěrů a nástrah, které v něm na spotřebitele čekají. Ve scéně „živý prachy“ tentokrát ze všech příběhů nejostřeji ukazuje, jak může skončit hraní si s lichváři. Video zde: KLIK

blond Myslíte si, že je to příběh, který by se normálně nestal? Pletete se. Blbá Blondýna možná někdy přehrává, ale ve své podstatně je i nejnovější spot založen na reálných událostech a zkušenostech spotřebitelů. Je to dlouhý výčet: pouliční reklamy na „rychlý a levný prachy“, lidé, kteří nečtou smlouvy, neuvědomují si riziko, které na sebe berou, když neváhají vzít si úvěr od lichváře, nejasné poplatky, přehnané sankční podmínky, následný postih a problémy. S tím vším se stále setkává velké množství spotřebitelů, kteří nebyli při výběru společnosti opatrní a naletěli lichvářům. Přitom stačí tak málo – pokud už úvěr potřebujete, pečlivě vybírejte ze seznamu bezpečných poskytovatelů. Například těch, kteří jsou uvedeni v každoročním žebříčku Navigátoru.

 

Selský rozum je dobrá cesta, pamatovat si pár rad neuškodí

 

Obecně by lidé ke spotřebitelským úvěrům měli přistupovat se zdravým rozumem – přemýšlet o tom, co jim někdo nabízí a zda „na první pohled výhodná nabídka“ neskrývá různá nebezpečí. Lichváři dnes nejsou lidé, které poznáte na první pohled. Jsou to upravení „manažeři“ a milé paní „odvedle“, kteří velmi solidně vystupují a se spotřebiteli to umí. Nejde přitom zdaleka o cenu úvěru – lichváři vám opravdu umějí nabídnout úvěr s výhodným úrokem. Jenže na rozdíl od zodpovědných poskytovatelů úvěru není jejich cílem udělat transparentní obchod, ve kterém za poskytnutou službu zaplatíte ve formě úroku. Taková domluva je pro ně méně zajímavá, než například peníze ze sankcí -  sankční podmínky jsou přitom ve smlouvách skryté drobným písmem.

 

Existuje dnes mnoho cest, jak se proti lichvářům bránit – právní systém v České republice v tomto ohledu vychází spotřebitelům vstříc a pokud již udělají chybu a naletí lichváři, mají velmi často velkou šanci bránit se a vyhrát. Bohužel ale zatím převládají stud a strach. Jen málo poškozených spotřebitelů, i když si uvědomí, v jakém jsou problému a že proti nim stojí lichváři, má odvahu jít na policii a bránit se soudní cestou.

 

Pokud se nechcete dostat do podobné situace jako Blbá Blondýna a tisíce lidí ve vašem okolí, platí pro vás zásadní pravidlo: napřed si vše důkladně promyslete. A využijte například následující patero rad.

 

 

PATERO DOBRÝCH RAD PRO KAŽDÉHO, KDO PŘEMÝŠLÍ O SPOTŘEBITELSKÉM ÚVĚRU

 

1) Půjčujte si jen u značkových společností

Oslovte co nejvíce kvalitních úvěrových společností a srovnejte nejen finanční kritérium (tedy o kolik celkem půjčku přeplatíte), ale také nefinanční kritéria, tedy podmínky ve smlouvě, které se týkají především sankcí v případě včasného nesplácení a podobně. A jak poznáte kvalitní úvěrovou společnost? Obecně se to dá specifikovat jako banky a společnosti sdružené v České leasingové a finanční asociaci, tedy instituce určitým způsobem kontrolované.

 

2) Než cokoli podepíšete, přečtěte si to

Pokud smlouvám či jiným závazkům nerozumíte, nepodepisujte je na místě. Vždy máte možnost vzít si takový materiál domů, a tam jej v klidu a po poradě s dalšími lidmi, prostudovat. Podívejte se i na web společností – zpravidla tam najdete všeobecné podmínky.

 

3) Pokud vám značkové společnosti půjčku nedají, je to znamení, že pravděpodobně nebudete schopni ji splácet

To je pro vás zásadní varování, že vzít si půjčku může být ve vašem případě nebezpečné. Rozhodně se neobracejte na lichváře, kteří lákají, že vám úvěr poskytnout i v takové situaci. Nabídka od lichvářů vám nepomůže, ale naopak ještě více ublíží. Dostanete se do dluhové pasti.

 

4) Pokud se dostanete do problémů se splácením, obraťte se v první řadě na společnost, od které úvěr máte, a pokuste se s ní dohodnout na změně výše splátek či odkladu

Nepůjčujte si jen proto, abyste splatili dluh. V takovém případě se dostanete do dluhové spirály a nedopadne to dobře. Dříve nebo později skončíte u lichváře, který vás připraví o vše. Právě ty takzvané značkové společnosti mají nástroje, jak vám jako klientovi v těchto situacích pomoci a mají společný zájem na tom, aby klient takovéto tíživé období přečkal. Musí o nich ale informovat včas, ne až ve chvíli, kdy dluží několik splátek. Jakmile tedy máte problém splácet, hned kontaktujte věřitele. Solidní společnosti budou mít snahu dohodnout se, je to i v jejich zájmu.

 

5) Pokud máte problém, řešte jej a pomoc hledejte u odborníků

V České republice již působí několik neziskových organizací, které se věnují poradenství a řešení finančních problémů rodin. Například Poradna při finanční tísni, která se specializuje na tyto problémy. Podstatné je, že právě tato pomoc skutečných odborníků je často poskytována zdarma.



BLBÁ BLONDÝNA: LEHKOMYSLNOST SE NEVYPLÁCÍ, „ŽIVÝ PRACHY“ MOHOU VYJÍT HODNĚ DRAHO

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12482864992

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více