Blíží se konec absurdní daně. Ušetřit 200 tisíc pro koupi bytu nebude problém


07. 05. 2020  12:35     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Daň z nabytí nemovitostí může brzy padnout. Pokud jste od počátku roku koupili byt, dům nebo pozemek, nebo ho budete kupovat v budoucnu, ušetříte desítky až stovky tisíc korun. Pokud jste už tuto daň už zaplatili, stát vám jí vrátí. Chce to už jen jedno. Protlačit zákon Poslaneckou sněmovnou a Senátem. Jde o jedno z opatření na pomoc ekonomice postižené koronavirovou krizí.

Blíží se konec absurdní daně. Ušetřit 200 tisíc pro koupi bytu nebude problém




Ušetříte desítky nebo i stovky tisíc korun

Pokud jste v loňském roce kupovali v Praze byt za 5 milionů korun, vyměřil vám finanční úřad tučnou daň z nabytí nemovitých věcí 4 procenta z kupní ceny, nebo ceny obvyklé, konkrétně 200 000 korun. Kupující tak zaplatil státu zato, že si chtěl pořídit vlastní bydlení. I v případě ceny bytu 1 milion korun, vyměřil finanční úřad tučných 40 000 korun. Daň tak platili bohatí i chudší.

Tyto částky po schválení zákona lidé ušetří. Při koupi nemovitosti tak už nikdo nebude sankcionován absurdní daní. Potrestáni byli lidé, kteří si chtěli zajistit nové bydlení. Stát přitom nezkoumal, zda se jedná o druhou či další nemovitost, kterou poplatník vlastní. Zdanil i mladé rodiny, které si pořizovaly první bydlení.

Koupi nemovitosti nemusíte odkládat. Zrušení bude platit zpětně

Podle zákona bude zrušení daně platit i zpětně k nákupům nemovitostí od počátku roku. Pokud někdo už v mezidobí daň zaplatí, finanční úřadu mu tuto částku vrátí v plné výši, po nabytí účinnosti zákona. Pokud by zákon zpětně neplatil, stát by defacto zmrazil trh nemovitostí v České republice, protože drtivá většina kupujících by odkládala koupi až do doby, než bude daň zákonem definitivně zrušena.

Daň z nabytí nemovitostí je absurdní

Proč považujeme daň z nabytí nemovitých věcí za absurdní? Tato daň zdaňuje už jednou zdaněné příjmy. Pokud jste šetřili na koupi bytu, nebo ho budete splácet, zaplatíte ze svých příjmů daň z příjmu a povinné odvody. Jen proto, že si z těchto příjmů koupíte nemovitost, stát vás daní znovu. Další absurditou je, že daň z nabytí (dříve daň z převodu nemovitostí) hradí kupující, kterému se tak zvyšuje cena nemovitosti. Nemovitosti jsou přitom v České republice velmi drahé. Zdaněna je tak osoba, která si nemovitost kupuje, nikoliv ta, která realizuje z prodeje příjmy, což by bylo pro zdanění prodeje nemovitosti logičtější. Uplatnění daně tak bylo v rozporu s deklaracemi státu o podpoře bydlení občanů, zejména mladých rodin. "Tuto daň považuji za absurdní odjakživa, ať už se jmenovala jakkoliv a platil ji kdokoliv. Za mě nedává smysl a zdaňuje už třikrát zdaněné", komentuje Patrik Nacher, poslanec a majitel serveru Bankovní poplatky.

Od roku 2021 už nebude možné odečíst úroky u hypoték od základu

Něco za něco. Zrušení daně z nabytí nemovitostí, které stát připraví až o 9 miliard korun ročně musí být něčím kompenzováno. Stát tak u smluv uzavřených po roce 2021 už nebude uznávat uplatnění zaplacených úroků z hypoték a jejich odečítání od daňového základu.

Pokud tedy u 5 milionové hypotéky uhradil klient 85 000 korun za rok na úrocích, mohl si je odečíst od daňového základu čím ušetřil bezmála 13 000 korun ročně. O tuto výhodu lidé přijdou.

U hypoték, které byly sjednány a uzavřeny před koncem roku 2021 však možnost uplatnění poběží i nadále, a to až do úplného splacení hypotéky.

<hr>

POMOZTE ZRUŠIT DALŠÍ ZBYTEČNÝ BANKOVNÍ POPLATEK A HLASUJTE v ANKETĚ O NEJABSURDNĚJŠÍ BANKOVNÍ POPLATEK ROKU 2020 ZDE!

Páka poplatky



Blíží se konec absurdní daně. Ušetřit 200 tisíc pro koupi bytu nebude problém

Diskutovat (0)