Čechům v Řecku prázdné bankomaty nevadí, tvrdí cestovní kanceláře


30. 06. 2015  13:17          komentáře (0)

Češi na dovolené v Řecku podle cestovních kanceláří situaci, kdy jsou zavřené banky a stojí se fronty na vybrání peněz z bankomatu, prakticky neřeší. V jihoevropské zemi by měl navíc fungovat pro mezinárodní karty výběr z bankomatu bez omezení. ČTK to dnes řekli zástupci Asociace cestovních kanceláří i jednotlivé kanceláře. Podle nich byli Češi řádně připraveni a přivezli si hotovost nebo jsou na pobytech s plnou penzí.

Čechům v Řecku prázdné bankomaty nevadí, tvrdí cestovní kanceláře




"Žádný z našich klientů to neřeší, volali jsme ráno delegátům. Většina klientů letěla s all inclusive, s vybranou hotovostí v Česku a obecně žádný z klientů na místě nehledá bankomat nebo směnárnu," uvedl mluvčí CK Fischer Jan Osúch, podle nějž řecké služby v oblasti turistického ruchu fungují na 100 procent. "Řecké ostrovy nežijí politikou a i přes případné demonstrace v Aténách se na ostrovech soustředí především na turistický ruch," dodal mluvčí.

Podle mluvčího Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže si také Češi vybrali hotovost s předstihem, protože asociace o možných problémech informovala klienty již týdny před současným vývojem.

Mezinárodní karty by měly fungovat na výběry bez omezení. "Poskytování informací z řecké strany ale není moc organizované," vysvětlil marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria Petr Šatný. Podobně hovořili i zástupci ostatních oslovených cestovních kanceláří.

Pokud by se Řecko rozhodlo po nedělním referendu, kdy budou tamní občané rozhodovat o řešení mezinárodních dluhů, pro návrat k drachmě, situace se pro české turisty podle cestovní kanceláře Blue Style zlepší. "Obchodníci i hoteliéři by nadále rádi přijímali eura, případně další zahraniční měny. Platby v drachmách za doprovodné služby, jako jsou půjčení auta, večeře v restauraci a podobně, by byly pro turisty díky oslabení znovuzavedené měny ve skutečnosti levnější," líčí obchodní ředitelka CK Blue Style Lenka Berberi, podle níž by zavedení staronov&eacut e; měny ale trvalo několik měsíců.

Řecké banky zůstanou zavřené až do 6. července, denní limit pro výběr hotovosti z bankomatů byl stanoven na 60 eur (1600 Kč). Píše se to v dekretu, který dnes vydala vláda premiéra Alexise Tsiprase. Podle řeckého listu Kathimerini se však ještě dnes otevře omezený počet poboček bank kvůli penzistům, kteří si nemohou vybrat své důchody prostřednictvím karet.

Bankomaty, z nichž je mnoho nyní bez peněz, by měly podle tamní vlády začít fungovat normálně nejpozději dnes v poledne. Problém vyprázdněných bankomatů se podle Šatného netýká řeckých ostrovů.

Limit pro výběr z bankomatu 60 eur denně z jedné karty se vztahuje pouze na majitele domácích karet. Majitelů zahraničních karet se omezení netýká, ti mohou vybrat tolik, kolik jim dovoluje jejich banka.

"Držitelé karet vydaných neřeckými bankami by měli mít normálně možnost vybírat hotovost v rámci běžných limitů. Kartu by měli přijímat obchodníci (platební terminály v obchodech, restauracích, atd.). Pokud se někdo potká s problémy, doporučujeme mu se obrátit na jeho banku. Ta by měla zajistit elektronický přesun financí do směnárny, hotelů nebo převodní služby, byť zde je možné, že bude účtován poplatek," uvedl regionální manažer Visa Europe pro ČR a Slovensko Marcel Gajdoš.

Řecká asociace hotelů upozornila, že rozhodnutí omezit výběry hotovosti z bankomatů již má "okamžitý, opravdu nepříznivý" dopad na odvětví cestovního ruchu, které je důležité pro řeckou ekonomiku. Hellénská komora hotelů podle agentury AP doufá, že "všechny politické síly převezmou zodpovědnost" s cílem co nejrychleji obnovit stabilitu v zemi. Komora prý s jinými organizacemi v cestovním ruchu pracuje na tom, aby ochránila obrázek země v zahraničí.



Čechům v Řecku prázdné bankomaty nevadí, tvrdí cestovní kanceláře

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12582605248

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více