Ceny v průmyslu dál silně rostou


17. 01. 2022  12:43     Tomáš Volf     komentáře (0)

Dnešní data z ČSÚ ukázala, že ceny průmyslových výrobců rostou téměř nejrychleji za posledních 30 let. S výjimkou předchozího měsíce jsou nejvyšší v celé historii samostatné ČR.

Ceny v průmyslu dál silně rostou




Meziročně ceny v průmyslu vzrostly o 13,2 %. Naopak meziměsíčně o 0,1 % klesly, což je poprvé od října 2020. Alarmující je zejména skutečnost, že ceny nejen že rostou, ale ještě zrychlují své tempo. 

Mnohem více na očích je spotřebitelská inflace, avšak inflace průmyslových výrobců je neméně důležitá. Ukazuje totiž o kolik se zdražil například materiál potřebný do výroby apod. Ceny vstupů do značné míry určují ceny pro koncové zákazníky, tedy právě spotřebitelskou inflaci. Obě hodnoty lámou rekordy, ale dnešní číslo ukazuje, že ceny v průmyslu rostou dvojnásobným tempem než ceny zboží na pultech obchodů.

Ceny v průmyslu jsou do značné míry oknem do budoucna cen spotřebitelů. Dnešní data ukazují, jak se budou vyvíjet ceny na pultech obchodů za několik měsíců.

Mezi hlavní důvody nárůstu cen v průmyslu patří zdražování všech vstupů do výroby, nárůst mzdových nákladů firem, ceny energií a problémy v mezinárodní dopravě.

Nelze opomenout ani fakt, že firmám se zvyšují náklady na běžné provozní úvěry, jejichž cena roste pod tlakem zvyšujících se úroků ze strany ČNB. Ani na tomto trendu se nic měnit v dohledné době nebude. Růst sazeb nutně povede k oslabování už tak křehkého ekonomického růstu.

Ceny v zemědělství vzrostly o 18,8 %, v průmyslu o 13,2 %, stavební práce šly nahoru o 8,3 % a služby pro podniky zdražily o 1,7 %.

V dalších měsících se ceny v průmyslu budou nadále zvedat a firmy budou muset mnohem pečlivěji přemýšlet nad svými výdaji. Máme před sebou ještě několik měsíců dramatického zdražování. Ve druhé polovině roku se projeví vyšší srovnávací základna, takže ceny mohou mírně zpomalit své tempo. Stále však budeme svědky podstatného zdražování.


Tomáš Volf

Analytik

edevizy.cz



Ceny v průmyslu dál silně rostou

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

16443570960

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2350
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,6060
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8235
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3795
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,8270
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4100
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0710
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více