Čermák:
Jednání v eurozóně na mrtvém bodě - přijde po víkendu rozčarování?


20. 10. 2011  14:02     Jan Čermák (ČSOB)     komentáře (0)

Na trzích začíná narůstat nejistota před nedělním summitem, která je zcela na místě. Francouzský prezident včera novinářům řekl, že jednání ohledně navýšení záchranného fondu (EFSF) uvázla na mrtvém bodě. Opustil ženu v porodnici a vydal se na krizovou schůzku k německé kancléřce Merkelové. Setkání, kterého se účastnil také šéf ECB J. C. Trichet (plus jeho nástupce Mario Draghi) a šéfka MMF Christine Lagardová trvalo dvě hodiny a nikdo jeho závěry nekomentoval. To tři dny před klíčovým summitem rozhodně nepůsobí pozitivně.





Jádro sporu je podle Financial Times pravděpodobně v tom, že Francouzi chtějí navýšit palebnou sílu EFSF skrze přímé půjčky od ECB (záchranný fond by získal bankovní licenci). To se nelíbí jak Němcům, tak především ECB. Kromě toho zbývá před summitem dořešit řadu dalších palčivých otázek, a to především o kolik osekat řecký dluh a jak pomoci bankám.
Evropský bankovní regulátor (EBA) má v tomto směru přijít s novými zátěžovými testy.

.

Tentokrát by měly konečně počítat s růstem napětí na periferiích eurozóny a s eventuálním bankrotem vybraných členských zemí. Podle Financial Times prozatímní výsledky ukazují na to, že by bankám mělo chybět pouze 80 mld. EUR. To trochu zavání nepřiměřeně měkce nastavenými kritérii, něco na co jsme od EBA již zvyklí. MMF v tuto chvíli odhaduje potřeby evropských bank až na 200 mld. EUR a trhy samotné pravděpodobně ještě výš. Před nedělním summitem se tak pro trhy zadělává na slušné zklamání, které může rizikovým aktivům sebrat vítr z plachet a vrátit sílu americkému dolaru.



Čermák: Jednání v eurozóně na mrtvém bodě - přijde po víkendu rozčarování?

Diskutovat (0)