Češi chtějí vlastní bydlení, jinde jsou více rozšířené nájmy


20. 11. 2018  00:51     Tisková zpráva     komentáře (0)

Zájem o úvěry stavebních spořitelen v letošním roce rychle roste. ČMSS poskytla doposud úvěry za 24 miliard korun, to je meziročně o čtvrtinu více, výrazně také roste průměrná výše úvěru. Češi používají úvěry od stavebních spořitelen na koupě i rekonstrukce, rádi totiž bydlí ve vlastním. K nárůstu zájmu přispívají i výhodné úrokové sazby.

Češi chtějí vlastní bydlení, jinde jsou více rozšířené nájmy




„Zatímco v Německu či Rakousku bydlí v nájemním bytě téměř polovina obyvatel, v České republice je podíl nájemního bydlení výrazně nižší. Proto Češi chtějí do svých bytů investovat výrazně více a chtějí kupovat nové nemovitosti i rekonstruovat ty starší,“ uvedl člen představenstva ČMSS Jochen Maier.

Podíl nájemního bydlení je v ČR jeden z nejmenších v Evropě, podle Eurostatu bydlí v nájmu pouze 21 % českých domácností. Vyšší podíl nájemního bydlení je přitom tradičně v zemích západní Evropy, naopak méně bydlí v nájmu lidé na východ od českých hranic. Průměr zemí Evropské unie činí 30 % nájemního bydlení.

„Ruku v ruce s vlastním bydlením jde ale i stáří bytového fondu. To je v ČR výrazně vyšší než na západ od českých hranic. Češi chtějí své bydlení rekonstruovat a zhruba polovina domácností plánuje vylepšení svého bydlení v nejbližších dvou letech,“ dodal Jochen Maier. Nahrávají jim přitom i výhodné úrokové sazby stavebních spořitelen, v ČMSS lze získat zajištěný úvěr se sazbou 1,99 %.

Všechny tyto faktory nahrávají rostoucímu zájmu o úvěry stavebních spořitelen. ČMSS od počátku roku poskytla více než 23 tisíc úvěrů za 24 miliard korun, to je meziročně o čtvrtinu více.  „Celkově by letošní rok měl být pro stavební spořitelny nejlepší za posledních 8 let,“ uzavřel Jochen Maier.


 



Češi chtějí vlastní bydlení, jinde jsou více rozšířené nájmy

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12470875792

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více