Češi jsou spokojení se svým bydlením, stěhovat se nechtějí


09. 03. 2020  00:22     Tisková zpráva     komentáře (0)

Drtivá většina obyvatel České republiky je spokojena se svým bydlením. Přestože jsou se svým bydlením spokojeni, chtějí jej postupně dále vylepšovat, třeba i na úkor koupě nového bytu a stěhování, vyplývá z pravidelné studie ČMSS. Zároveň většina lidí věří, že se jejich ekonomická situace v letošním roce minimálně nezmění, čtvrtina počítá se zlepšením.

 

Češi jsou spokojení se svým bydlením, stěhovat se nechtějí




Přestože český bytový fond patří v průměru v Evropě spíše mezi starší, jsou obyvatelé České republiky se svým bydlením spokojeni. „Plných 82 % lidí je spokojeno se svým současným bydlením, jen 5 % je výrazně nespokojeno. I ti spokojení chtějí ale zároveň své bydlení postupně vylepšovat,“ uvedl předseda představenstva ČMSS Tomáš Kořínek.

 

I vzhledem k vysokým cenám nemovitostí ve velkých městech se tak dá očekávat pokračující trend vylepšování stávajících bytů než stěhování do nového. „Téměř 30 % lidí nám potvrdilo, že chystají v letošním roce drobné vylepšení svého bytu či domu,“ dodal Tomáš Kořínek s tím, že dalších 12 % chystá větší rekonstrukci. Přibližně 10 % lidí se chystá pořídit si nové bydlení, ať už koupí nebo výstavbou, 4 % své bydlení změní nebo si začnou byt či dům nově pronajímat. „A své současné nemovitosti se už vůbec nechtějí zbavovat, prodej stávajícího bytu či domu letos chystají jen 2 % dotázaných,“ uvedl Tomáš Kořínek.

 

Aktuální situace na trhu s domy či byty nahrává rekonstrukcím. Především ve velkých městech vylétly v posledních letech ceny výrazně více, než rostly mzdy. „Velká část lidí tak přehodnocuje své plány a místo koupě nového bytu se raději pustí do rekonstrukce,“ potvrzuje Tomáš Kořínek.

 

Větší rekonstrukce jsou často financovány za pomoci úvěru ze stavebního spoření, 63 % lidí považuje úvěr od stavební spořitelny za atraktivní produkt na rekonstrukci. Zároveň lidé věří, že stavební spoření má v České republice budoucnost, takto o stavebku mluví 74 % dotázaných. „To je nejvíce v desetileté historii naší studie. Silná víra ve smysluplnost stavebka zřejmě souvisí s potřebou mít naspořené vlastní zdroje na získání úvěru na bydlení,“ uzavřel Tomáš Kořínek.

 

Za oddálením investic do nového bydlení přitom není ekonomická situace domácností. Téměř 60 % lidí předpokládá, že se jejich ekonomická situace nezmění, čtvrtina dokonce očekává zlepšení. Zhoršení své ekonomické situace tuší 17 % obyvatel České republiky.

 

ČMSS je největší domácí stavební spořitelnou, loni uzavřela 180 tisíc nových smluv. Studii
o zájmu o stavební spoření pořádá 2x ročně na vzorku více než 1000 respondentů, průzkum tak poskytuje pravidelný náhled do vnímání stavebního spoření a bydlení českou veřejností
a nabízí již desetiletou srovnávací řadu.



Češi jsou spokojení se svým bydlením, stěhovat se nechtějí

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

15718892624

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

60


ČÍSLO TÝDNE - 60 právě tolik miliard korun investovaly tuzemské firmy do online reklamy na internetu. Je to rekordní částka, která potvrzuje výrazné zvýšení zájmu o reklamu na internetu nejen v České republice.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,2560
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,7050
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8560
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,3735
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0530
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0756
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více