Česká ekonomika rekordně roste. Přidala 4,5 procenta


31. 08. 2017  00:19     Miroslav Zeman     komentáře (0)

Česká ekonomika aktuálně velmi silně roste. Za druhé čtvrtletí jsme jako země meziročně zbohatli o 4,5 procenta. To je výrazné zvýšení proti už tak velmi dobrým 3 procentům v prvním čtvrtletí tohoto roku.

Česká ekonomika rekordně roste. Přidala 4,5 procenta




Tuzemská ekonomika roste a patří ke třem nejrychleji rostoucím v Evropě. Vyšším růstem už Českou republiku předhánějí pouze výrazně méně rozvinuté země jako Rumunsko a Lotyšsko. Rosteme naopak dvojnásobně více, než je průměr zemí platících eurem.

Za růstem stojí domácí poptávka a investice

Za růstem tuzemské ekonomiky stojí zejména růst útrat domácností i podniků na tuzemském trhu. Lidé mají vyšší příjmy, a naopak je výrazně nižší nezaměstnanost. Lidé se nebojí utrácet, půjčovat si, a investovat. Vyšší zájem na trhu také motivuje podniky, aby investovali do rozšiřování své produkce a modernizace svého výrobního zařízení, což dále zvyšuje efektivitu a výkonnost ekonomiky.

Na růstu se rovněž i nadále podílí růst zahraničního obchodu, tedy o tuzemské zboží je i nadále zájem v zahraničí a stále se udržuje na velmi dobré úrovni přebytek obchodu se zahraničím.

S růstem ekonomiky souvisí i růst příjmů

V posledních dvou letech se začal spolu s růstem ekonomiky dostavovat i výraznější růst platů. Tento růst navíc motivuje a podporuje i stát, který výrazně přidává svým zaměstnancům a vytváří tak mzdovou konkurenci soukromému sektoru, který je nucen zvyšovat mzdy rovněž. Dalším nástrojem, který přispívá k vyššímu růstu ekonomiky je pravidelné zvyšování minimální mzdy. Ta během posledních čtyř let vzrostla o více než 50 procent z původních 8 050 korun na 12 200 korun na začátku příštího roku. Aktuálně činí průměrný růst mezd v ekonomice něco málo přes pět procent. Z této částky ale ukrajuje inflace celá 2,6 procenta. I tak se ale jedná o nejvyšší růst mezd za poslední léta.

Růst ekonomiky brzdí pokles státních investic

Naopak negativně se na růstu ekonomiky podepisuje výrazný pokles investic státu. Podle posledních informací se tyto investice snížily proti jejich vrcholu v roce 2015 až o 40 procent. Stát jen velmi těžko prosazuje výstavbu nových dálnic a infrastruktury, což by se mohlo s novým stavebním zákonem změnit. Stejně tak stojí za snižováním investic státu jen pomalu nabíhající dotace z fondů EU.



Česká ekonomika rekordně roste. Přidala 4,5 procenta

Diskutovat (0)


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více