Česká pošta a další vlna zdražování. Odpovídají ceny kvalitě služeb?


07. 02. 2020  01:32     Nell Fantysová     komentáře (0)

Zdražování hlavního a největšího doručovatele v ČR si nelze nevšimnout. Navyšování cen za služby České pošty k nám přicházejí v pravidelných intervalech a my je musíme snášet. Nic jiného nám ani nezbyde, může za to absence konkurence pro určitě služby.

Česká pošta a další vlna zdražování. Odpovídají ceny kvalitě služeb?




Od roku 2020 budou muset klienti České pošty sáhnout hlouběji do svých peněženek.

Česká pošta vstoupila do nového roku s novinkami, které si nechá zaplatit. Částky za služby, které pošta nabízí, už ale rozezlily nejednoho klienta. Lidé se pomalu ubírají ke konkurenčním společnostem s doručovací službou, kde se dají najít přívětivější ceny a mnohdy větší spolehlivost. Ovšem tyto společnosti mají omezený výběr služeb.  

Na sociálních sítích a v diskuzních fórech se vedou aktivní diskuze na téma Česká pošta a její doručování zásilek. Lidé si stěžují na vysoké ceny, nedochvilnost poštovních pracovníků či jejich nedbalost a lenost, kdy místo, aby zazvonili na zvonek, hází automaticky oznámení do schránky a klient, který si objednal službu s doručením až domů, musí ve finále stejně na poštu, aby si zásilku vyzvedl, v jiném případě musí telefonicky nebo na internetu vyřizovat náhradní termín doručení domů, což opět není tak komfortní a stojí to jeho osobní čas. A za toto chce Česká pošta zaplatit?

Dopis do druhého dne! Garantuje Česká pošta.

Zdá se, že pošta staví na něčem, co už dávno fungovalo nebo fungovat mělo. Zřejmě tuto službu posílili a stojí si za tvrzením, že svého slibu dostojí, ať to stojí, co to stojí. Ovšem ono to stojí a opět o něco více. Tak každá inovace vyžaduje investici, že? Dvourychlostní doručování slibuje doručení první den po dni podání.

Od února 2020 si za obyčejné psaní do váhy 50 g s garantovaným doručením do druhého dne zaplatíme 26 Kč. Cena vzrostla od standardní služby z minulého roku o 7 Kč, a tak předpokládejme, že nárůst ceny znamená i nárůst spolehlivosti ve skutečnost, že dopis bude doručen za podmínek, které pošta slibuje.

Zdražování se ale týká i ostatních služeb, které pošta vykonává. Statistiky uvádí, že ČP pomalu přichází o své zákazníky a počet listovních zásilek každoročně nevyhnutelně klesá. Moderní doba dopisům a pohledům zkrátka nepřeje. Velkou konkurencí jsou chytré telefony, tablety vybavené chatovými aplikacemi a sociálními sítěmi. Zvyšování cen tak velmi ovlivňuje ekonomickou situaci České pošty, která není až tak v bezstarostné pozici.

Od letošního února si připravte více peněz i na klasické doporučené psaní.

Říkáte si, že to se přeci zdražovalo už od Nového roku, a sice o 3 koruny? To ano, ale další vlna nastupuje nyní od února, kdy musíme připočítat dalších 7 korun, celkem tedy 10 korun, kdy se bavíme o doporučeném psaní do váhy 50 g za celkovou cenu 54 korun. Nad 100g je cena 62 korun a jakmile přesáhne gramáž 0,5kg, cena se zvyšuje na 64 korun.

Úspěšnost doručování do druhého dne bylo za minulý rok vyhodnoceno na 93 %, což je dle Českého telekomunikačního úřadu v normě. Ten ukládá minimální spolehlivost v limitu 92 %. Otázkou je, zda zdražení pomůže ČP k většímu úspěchu v dodržení charakteru služby, a sice splnění termínu doručení zásilek, které si u ní klient objedná a draze zaplatí.

<hr>

Kompletní ceník České pošty si můžete prostudovat zde!

<hr>

 



Česká pošta a další vlna zdražování. Odpovídají ceny kvalitě služeb?

Diskutovat (0)