Česká spořitelna zvýšila intenzitu sledování svých bankomatů


08. 12. 2009  14:46     Kristýna Havligerová     komentáře (0)

Právě díky všímavosti klientů České spořitelny a pomoci banky zadržela Policie ČR v pondělí 7. prosince 2009 v Praze dva muže, kteří jsou podezřelí z instalace skimmovacích zařízení na bankomaty. U mužů bylo nalezeno skimmovací zařízení i padělky karet.





Vyšší intenzitu monitoringu svých bankomatů nasadila Česká spořitelna. Dá se předpokládat, že blížící se vánoční svátky a rostoucí  nákupní horečka budou inspirací pro další kriminální skupiny a existuje tedy možnost dalších útoků na bankomaty a platební karty v Česku. Mohlo by jít o další vlnu kopírování karet a jejich PIN kódů v bankomatech v ČR. Česká spořitelna věnuje proto nyní zvýšenou pozornost monitoringu svých bankomatů umístěných v pobočkách i mimo ně a také klientům doporučuje při výběrech hotovosti z bankomatů maximální obezřetnost a opatrnost. Při jakémkoli podezření na nestandardní chování bankomatu doporučujeme klientům vůbec kartu nevkládat a informovat banku nebo policii.     Podle poznatků, které má banka k dispozici, mívají nejnovější modely kopírovacího zařízení na bankomatech České spořitelny stejnou zelenavou barvu jako bezpečnostní nástavec FDI, který je umístěn v bankomatu na vstupu pro kartu, a mohou být na tento nástavec upevněny. Čtečka bývá také často kamuflována v liště, která je umístěna přes šířku bankomatu přes vstup pro platební kartu a výdej potvrzenek. Kamera pro snímání PIN je pak většinou v liště nad rámem obrazovky. Krycí lišty kopírovacích prostředků jsou vesměs v barvě a kovu velmi podobných materiálu, ze kterého je bankomat vyroben.   Skimming, čili kopírování magnetického proužku karet v bankomatech, je metodou velmi starou, která se bohužel průběžně vyvíjí. Kopírování trápí banky a jejich klienty po celé Evropě. Česká spořitelna uplatňuje řadu preventivních opatření před kopírování karet: instalací protikopírovacích zařízení a softwarů v bankomatech počínaje, přes preventivní blokování karet v případě podezření na skimming a úzkou spolupráci s policií až po fyzický i elektronický monitoring bankomatů na dálku. V předvánočních týdnech Česká spořitelna zintenzivňuje jak servis zaměřený na kontrolu technické funkčnosti bankomatů a zajištění dostatečného množství bankovek, tak bezpečnostní monitoring cílený na prevenci skimmingu.   Česká spořitelna vždy uplatňovala a dále uplatňuje princip plné kompenzace ztrát klientů způsobených kopírováním karet.


Česká spořitelna zvýšila intenzitu sledování svých bankomatů

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12630367584

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3060
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4400
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8760
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,5935
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 26,0060
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4250
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0918
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více