Česká spořitelna poskytla na zateplování bytových domů už přes 110 mil. Kč


06. 06. 2013  16:11     tz     komentáře (0)

Česká spořitelna poskytla od dubna 2013 už více než 110 mil. Kč na financování více než 30 projektů energetických úspor bytových domů. Bytovým družstvům (BD) a společenstvím vlastníků jednotek (SVJ) Česká spořitelna v rámci programu „Úspory v bytových domech“ celkem poskytne přibližně 1,2 mld. Kč. Pokud projekt dosáhne 30% úspor energie, je podpořen dotací z fondů Evropské unie ve výši 10 % z poskytnutého úvěru, kterou klientům vyplatí přímo Česká spořitelna.

Česká spořitelna poskytla na zateplování bytových domů už přes 110 mil. Kč




„Česká spořitelna zúročila své zkušenosti s dlouhodobým využíváním nástrojů evropských finančních institucí a program Úspory v bytových domech uvedla na český trh ve spolupráci s německou rozvojovou bankou KFW,“ uvedl Milan Hašek, ředitel úseku komunální financování České spořitelny. „Zatímco veřejnost a stavební firmy stále netrpělivě očekávají program nová Zelená úsporám nebo nový program Státního fondu rozvoje bydlení, Česká spořitelna nyní nabízí jedinečný plně funkční program podpory úspor v oblasti bydlení pro bytové domy,“ dodal Milan Hašek.

V rámci programu „Úspory v bytových domech“ si mohou BD a SVJ žádat o investiční úvěry na opravu, rekonstrukci
a modernizaci bytového domu ve výši 1 až 25 mil. Kč. Česká spořitelna je navíc distributorem evropských dotací - po dokončení projektů klientům vyplatí dotace ve výši 10 % z hodnoty úvěru, maximálně však 2,5 mil. Kč na projekt. Splatnost úvěrů je 10, 15 či 20 let. Česká spořitelna poskytne SVJ úvěry bez zajištění, pro BD pak se zajištěním blanko směnkou. Úrokovou sazbu banka stanovuje individuálně. Klienti mohou bez poplatku vkládat mimořádné splátky, a to v případě převodu či prodeje bytu, nebo z obdržené dotace. Kritériem pro vyplacení dotace je dosažení úspory na vytápění a ohřev vody ve výši minimálně 30 % ze současné spotřeby bytového domu a dokončení projektu do konce roku 2014. Obdrženou dotaci nemusí klient použít na snížení úvěru. Podmínkou pro poskytnutí úvěru je vlastnictví účtu u České spořitelny a předložení všech potřebných dokumentů.

Česká spořitelna také v rámci spolupráce s Evropskou investiční bankou (EIB) podpořila 111 projektů na rozvoj municipální infrastruktury. V rámci tzv. MIF programu byly z fondů Evropské unie podpořeny projekty měst a obcí i klientů ze segmentu SME. Česká spořitelna je dlouhodobě významným partnerem EIB a v rámci vzájemné spolupráce se do České republiky dostalo dalších 125 mil. Kč z fondů EU, které jsou k dispozici na centrální úrovni a o které soutěží finanční instituce všech zemí EU.



Česká spořitelna poskytla na zateplování bytových domů už přes 110 mil. Kč

Diskutovat (0)


Bankám jsme v tomto roce na poplatcích již celkem zaplatili

12502980480

Certifikovaný kalkulátor poplatků

Jednoduše si vypočítejte své bankovní poplatky

Kalkulátor

Číslo týdne

300


ČÍSLO TÝDNE - 300 právě tolik miliard korun odeslaly tuzemské společnosti svým zahraničním vlastníkům ve formě dividend. Většina zisku těchto firem tak skončila v zahraničí.


Kurzovní lístek Citfin

Země Měna Deviza střed
Kurz EUR Euro 1 EUR 25,3140
Kurz USD Americký dolar 1 USD 23,4540
Kurz PLN Złoty 1 PLN 5,8640
Kurz GBP Libra šterlinků 1 GBP 29,6035
Kurz CHF Švýcarský frank 1 CHF 25,9030
Kurz HUF Forint 100 HUF 6,4000
Kurz RON Rumunské nové leu 1 RON 5,0905
Poradna


Komplexní a objektivní hodnocení bank působících na českém trhu. Hodnotit můžete také Vy! Více