Česká spořitelna přišla s groteskní nabídkou


31. 08. 2007  07:32     Jan Solver      komentáře (8)

Obávám se, že boj proti poplatkům způsobem osvěty, je, zdá se, marný. Už nestačí tvrdit, poplatky jsou vysoké, jděte za lepším. Obávám se, že osvěta nemá valný efekt. Pojďme udělat rozbor nabídky, která jde vlastně proti snahám tohoto serveru.





Obávám se, že boj proti poplatkům způsobem osvěty, je zdá se marný. Už nestačí tvrdit, poplatky jsou vysoké, jděte za lepším. Obávám se, že osvěta nemá valný efekt. Pojďme udělat rozbor nabídky, která jde vlastně proti snahám tohoto serveru :-)

Ano, přátelé bankovních poplatků, můžeme zajásat. ČS totiž přišla s neuvěřitelnou nabídkou – Osobní účet. A hned zmínila, že tuto nabídku již využilo přes 30000 klientů, z čehož vyvozuji, že osvěta nemá efekt. Proč?

Protože ta nabídka je naprosto nevýhodná a uzavřít si ji mohl jen člověk ukecatelný a naprosto neznalý svých potřeb. Ostatně usuzuji, že 90% těchto jedinců bylo upovídáno na přepážce sympatickou úřednicí, která to s nimi myslela opravdu upřímně, v zájmu banky - jak jinak. Tržně to samozřejmě bance nemůžeme mít za zlé, akcionáři chtějí zisk. Podle mého názoru ale touto novou nabídkou ČS začíná balancovat na hraně, kdy ve snaze zase o něco zvýšit zisk (a to opravdu donekonečna nejde) dojde k odhalení jejího shnilého nitra.

Je to velmi zajímavé a nikdy bych nevěřil, že by někdo v bance byl tak hloupý a šel takříkajíc na krev, taková velká banka si určitě nechá dělat nějaké průzkumy u "levných" konzultačních firem. A výsledek je, že to vyjde? Spíše to tipuji, že se chtějí zbavit klientů, protože je jich velké množství a jejich systémy je nezvládají. Kacířsky tomu začínám opravdu věřit, protože nabídku vyrobili průhlednou a člověk s IQ kolem 100 by to měl prostě prokouknout.

O co jde? Na adrese http://www.csas.cz/banka/pages/configa/index.jsp vás uvítá buď bankovní úřednice (které se ale dá věřit jen do chvíle, kdy vám vyběhne cifra) nebo sympaťák (cifra netestována). Zkuste si nakonfigurovat účet dle vašich představ, ale moc to nepřehánějte. Střední nabídka Plus začíná na 188,-/měsíčně, což jak znalci prostředí vědí, je zcela mimo realitu trhu. Takže to nám analýzu zjednodušuje na Standard, kde jedna položka je za 29,-/měsíc, dvě ovšem již zcela "logicky" za 69.-/měsíc. A tady se láme chleba, protože účet s jedinou položkou je nám opravdu prakticky k ničemu.

- Můžeme si na něj nechat posílat výplatu a pak se na to třeba dívat na internetu příp. na měsíčním výpisu nebo se dívat jen na papíře a platit kartou u obchodníka. Za 29,- Kč, služba kterou mohu mít zdarma, výplatu na ruku a platit hotově.

- SMS nebo kontokorent nemají podle mě v této singl variantě vůbec smysl.

- Platby v rámci ČS jsou hezká věc, ale kdo tohle využije? Že bych přesvědčil svého dodavatele elektřiny o tom, že by měl mít učet u skvělé ČS a operátora (ani jeden u nich účet nemá :-) atd. Kamarádovi dám peníze do ruky. Takže taky nic moc, že? Hloupost, od které i ti operátoři ustoupili a dnes účtují jednotnou sazbu do všech sítí, protože zjistili, že protěžováním vlastní sítě klienty nezískají.

- Výběr z bankomatu ČS zdarma je fajn, sice se u nich tvoří fronty (a jen u nich - holt mají fakt moc klientů), a to jsem nikdy nepochopil. Stejně jako fakt, jak vybrat peníze z bankomatu bez karty? Jde to? Vlastně ano, bagrem, že? Takže to za 29,-/měsíc také nebude :-(

Tímto je nabídka za 29.- Kč/měsíc vyčerpána a jestli máte pocit, že za tu cenu nezískáte nic, nebo něco, co můžete mít zdarma i bez papírování v bance, tak máte pravdu. Výhodný program od ČS, který zrušili, stál 52,50 Kč/měsíc, obsahoval kartu, 2 výběry, přímé bankovnictví a 2 transakce v něm provedené. Teď vás jmenované úkony vyjdou na 83,- Kč. Ale i když budeme shovívaví, tak za cenu 69,- Kč jde o zdražení o 17 Kč a nebudete mít ani takové služby, takže zdražení a docela velké.

Ke cti bance musím uvést, že fakta o Výhodném programu stále uvádí na své stránce, čímž dodržuje bankovní kodex, takže se kdokoli z nás může přesvědčit o tom, že oproti nové nabídce byl opravdu sakramentsky výhodný.

Z programu Plus zmíním už jen perličku, protože cena 189,- Kč je vážně vysoká, nekonkurenční a za tuto cenu budete mít stejně pouze platby zdarma v ČR, a to mají konkurenční produkty (jen namátkou bez institucí: 125,-, 119,-, 0,-…) samozřejmě také. Perličkou je Spořící plán, který by se měl spíše jmenovat "Finta na hloupého Honzu", protože něco tak nevýhodného a do očí bijícího jsem v bankovnictví ještě neviděl. Hodná banka vám za 159 Kč/měsíc (což je cena holého produktu a ten se ani za tuto cenu nenabízí, jen v kombinaci za 188,-) dá 2% úrok na vašich vložených 50000 Kč. Že to měsíčně hodí méně než 159 Kč (přesně asi 71 Kč) si spočítá absolvent ZŠ, takže tomu se říká Spořící plán - zvýhodněné úročení – v režii České spořitelny, která dává najevo, jak bude represivně učit klienty spořit stylem za blbost se platí. Po třech měsících si to naučený klient vypne (ještěže to jde), ušetří a dá si své peníze zhodnotit jinam.

Člověka, který navrhl prodávat takový nesmysl nebo přišel s tímto nápadem na poradě, bych z té banky na hodinu vyhodil za poškozování dobrého jména svého zaměstnavatele. Nevím nic o povinné migraci klientů s Výhodnými a Komplexními programy na Osobní účty, a upřímně nevěřím, že by to ČS udělala. Vykopala by si hrob.

Závěr: ČS teď přišla s přívětivým účtem, který si sice můžeme definovat dle naší libosti i za provozu, což je od ní pozitivní. Ale chtějí za to doslova balík. Myslíte, že to časem zlevní?



Česká spořitelna přišla s groteskní nabídkou

Proč hájit neobhajitelné?
Aneb, proč Muset plnit zůstatek a třeba výši příchozích plateb a nesmyslnou výši útraty kartou a moh...
poplatek za výběr u přepážky ČS
Reaguji na tento článek a sama jsem s překvapením nedávno zjistila u ČS, když jsem vybírala hotovost...
Pavel má recht
Zdravím vespolek, naprosto souhlasím s komentářem Pavla - měl bych platit 269 Kč měsíčně a neplatím ...
Dvojí poplatek
Připadá mi groteskní,ale spíše smutné,když splatíte jednorázově zbývající částku spotřebitelského úv...
Hloupým nepomáhat
Hloupým klientům nelze pomoci, v tom má pisatel článku pravdu. Jinak je článek na hraně srozumitelno...

Je tod divné, ale v České spořitelně využívám široké portfolio služeb a neplatím nic. Je to spíš o t...
Nu...
Nemíním zde ČS obhajovat, má své mouchy jako každá banka včetně třeba tolik vychvalovaného FIA. Ale ...
Diskutovat (8)